woensdag 29 maart 2017

Alex?

Wil de echte Willem-Alexander opstaan?

 



Vanderwaalskracht

-Gekko's staan bekend om hun vermogen om tegen allerlei oppervlakken te klimmen, zelfs verticaal en ondersteboven op glas. Dit vermogen komt ook voor bij veel andere hagedissen. Alle gekko's die een dergelijk klimvermogen hebben, dragen gegroefde structuren aan de onderzijde van de tenen. Deze groefjes worden de hechtlamellen genoemd, of kortweg 'lamellae'.Toen de poten voor het eerst onder een zeer sterke vergroting werden bekeken, bleek dat de lamellen niet alleen waren voorzien van 5 micrometer kleine haartjes (setae), maar dat die haartjes zelf weer voorzien waren van nog fijnere structuren van 0,2 micrometer (spatula), die eindigden in extreem dunne uitlopers. De setae en spatulae bestaan uit bèta-keratine. De uitlopers zijn klein en talrijk. De schaal van de uitlopers is zo klein dat ze op een atomaire schaal worden aangetrokken door de ondergrond, waarbij de vanderwaalskrachten, de onderlinge aantrekkingskrachten tussen moleculen, een belangrijke rol spelen. Het is deze interactie - de vanderwaalskracht - die de gekko zijn enorme kleefkracht geeft. 
De gekko kan deze krachten echter niet 'aan' en 'uit' zetten, hij plakt vast aan een oppervlak zodra de tenen contact maken, en kan pas weer los komen door de tenen in een hoek van ongeveer dertig graden op te lichten. Het bijzondere aan deze aanpassing is dat het systeem bijna altijd werkt; er zijn geen vloeistoffen of andere stoffen nodig. Voor zover bekend is teflon de enige stof waarop de lamellen zich nooit kunnen hechten. Omdat de vanderwaalskracht afhankelijk is van de polariseerbaarheid van een stof, en teflon een zeer lage polariseerbaarheid heeft, is de vanderwaalskracht tussen de lamellen op de tenen van een gekko, en teflon erg laag.

woensdag 22 maart 2017

SPIEGELEN



Bij het vakkenvullen is spiegelen belangrijk. De term spiegelen wordt in de detailhandel gebruikt voor het naar voren schuiven van de producten in het schap, zodat dit volledig gevuld lijkt. Er ontstaat dan een mooie 'spiegel', in de betekenis zoals ook gebruikt in de bouwkunde, of in het woord bladspiegel. 
De schappen-/vakkenvullers krijgen met een zekere regelmaat de opdracht om te spiegelen. Daarbij moet vaak ook de houdbaarheidsdatum in de gaten worden gehouden, de artikelen die het oudste zijn vooraan gezet worden en de verse aanvullingen erachter, het zogenaamde fifo-systeem. (first in first out)

wikipedia

dinsdag 14 maart 2017

Samenwonen

.Hans Jacoby is heel lang directeur van de bekende Haagse boekhandel Van Stockum geweest. In zijn Ter Herinnering schrijft hij ook over de onderduik in de oorlog, samen met zijn vrouw. Zij zijn daar goed uitgekomen, gastvrij opgenomen door mensen in verschillende plaatsen. Als je daar even bij stilstaat: het is nogal wat om twee wildvreemde mensen in je huis op te nemen. Ze bleven binnen, op hun kamer, en deden huishoudelijk werk. En dat dan in beginsel voor onbepaalde tijd, terwijl niemand het mocht weten. Jacoby schrijft dan ook dat er wel eens wat spanningen waren, en dat kan ik me goed voorstellen.
Mijn eigen familie heeft daar op andere wijze mee te maken gehad. Mijn alleenstaande tante verzorgde haar ouders tot hun dood, vroeger niet ongebruikelijk. Uiteindelijk bewoonde zij in d’r eentje een huis dat ooit geschikt was voor een gezin met drie kinderen: haar ouders, broer, zuster en zijzelf.  
.
Nog lang na de oorlog met z’n verwoestingen was er nijpend gebrek aan woonruimte. Dat had tot gevolg dat er op enig moment van overheidswege simpelweg woonruimte gevorderd werd. En dat betekende voor mijn tante dat zij een kamer in huis moest afstaan, en dat ene juffrouw Van den Toorn daar kwam wonen! Dit was ook een alleenstaande vrouw, die in de zorg werkte. Voor die ene kamer moest zij een trap op; ze zal ook gebruik gemaakt hebben van keuken en sanitair op de begane grond. (Niet van de tuin!) Zeg maar dag tegen je privacy. Gelukkig konden beide dames de situatie goed aan, zonder overigens bevriend te worden. Het heeft toch nog vrij lang geduurd.
.
In die tijd, en nog lang daarna, was het niet ongebruikelijk dat alleenstaanden één kamer bewoonden, zit-slaapkamer zeg maar. Die werd gehuurd bij particulieren. Ook mej. Van den Toorn zal huur betaald hebben, wat het ongemak voor mijn tante enigszins verzacht zal hebben. Hoewel... mijn tante bewoonde zelf al een huurhuis. Dus het is nog maar de vraag aan wie Van den Toorn de huur betaalde.

maandag 13 maart 2017

Luchtvaart: geen zuurstof


 
Op grote hoogte valt ineens de druk weg. Onbekende oorzaak. Piloten raken bewusteloos en de Learjet crasht, gelukkig buiten bewoond gebied. 
Ook niet duidelijk waarom ze zuurstofmaskers niet gebruikten.
Het was het vliegtuig van een Amerikaanse kampioen golfspeler.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Payne_Stewart

zaterdag 11 maart 2017

IJzertijd



De ijzertijd is de periode die volgde op de bronstijd en gekenmerkt werd door het gebruik van ijzer.
In West-Europa wordt de ijzertijd gedateerd op de periode van circa 800 v.Chr. tot de Romeinen naar de Lage Landen kwamen (begin van onze jaartelling).
De overgang van de bronstijd naar de ijzertijd is in die streken gepaard gegaan met grote politieke verschuivingen.
De naam ijzertijd duidt op het veelvuldig gebruik van ijzer bij het maken van metalen voorwerpen. IJzer heeft diverse voordelen ten opzichte van brons:
  • het is harder, dus beter geschikt voor wapens en gereedschap
  • het is makkelijker te bewerken
  • het is makkelijker te repareren
  • de grondstof ervoor komt op veel meer plaatsen voor
  • het gaat langer mee
IJzer was lange tijd een weinig gebruikt metaal omdat het weinig als vrij metaal in gedegen vorm voorkomt, in tegenstelling tot koper. Oorspronkelijk kende men daarom alleen het meteoritisch ijzer, een zeldzaamheid. Het duurde lang voordat men leerde het metaal uit zijn erts vrij te maken.
De voordelen zorgden ervoor dat bij voorkeur ijzer werd gebruikt voor allerlei wapens (vooral het zwaard) en gereedschap. Het nu minder belangrijke brons werd omgesmolten tot sieraden en siervoorwerpen (vooral armbanden en paardentuig). (bron: wikioedia)

vrijdag 10 maart 2017

Luchtvaart: ijsbestrijding








Het vliegtuig, van het type MD 80 waarvan er dagelijks honderden in de lucht zijn, klom naar 33.000 voet (ca. 11 km). De chartervlucht ging van Panama City naar Martinique, aan boord 160 personen. We schrijven 2005.
Het ging mis toen de ijsbestrijding werd aangezet, noodzakelijk op deze grote hoogte. Deze leidt warmte van de motoren naar de vleugels. Daardoor verliezen de motoren iets aan vermogen. Doordat de automatische piloot aanstond, hadden de piloten niet in de gaten dat de neus van het vliegtuig gevaarlijk omhoog kwam, om lift te winnen.
De ijswind duwde de neus van het toestel nog verder omhoog waardoor het overtrok, en binnen enkele minuten op aarde te pletter stortte. Geen overlevenden.
De piloten waren onvoldoende getraind op het redden uit een overtrek (‘stall’). De captain meende dat de motoren uitgevallen waren, hetgeen niet het geval was.


Dit is een van die zeldzame gevallen waarbij een vliegtuig, in mid-air, 'zomaar' uit de lucht valt.

maandag 6 maart 2017

Fiool

.In de bijbel komt het woord ‘fiool’ een beperkt aantal keren voor, ook in het meervoud: fiolen. Je moet er wel even op wachten want het staat in het laatste boek, getiteld ‘Openbaringen’. Dat is dat bijbelboek waarin staat dat we met z’n allen naar de gallemiese gaan en dat daarom tegenwoordig populair is. Denk aan ‘Plan B’.  
Let wel: het gaat niet over viool, dat bijna hetzelfde klinkt maar iets heel anders is.  
Er wordt gesproken over de fiolen van toorn van God die worden uitgestort. Dat is nogal wat. Sowieso heel deftig taalgebruik: Statenvertaling. Maar ik vind er iets raars aan. Als God boos is en zijn fiolen van toorn over ons uitstort, berg je dan maar. Zou je denken. Maar dat valt erg mee. Een fiool is namelijk een klein flesje, een flacon. In nieuwere bijbelvertalingen vind je ook wel schaal(tje).
-

donderdag 2 maart 2017

woensdag 1 maart 2017

A.C.G. GORDIJN

A.C.G. Gordijn (1881-2011)

Het expeditiebedrijf van A.C.G. Gordijn begon achterin de Voorhofstraat in Voorburg. Een familielid had daar een kolenhandel gevestigd. Later kwam daar dus het expeditiebedrijf bij. Wie nu die straat en omgeving bekijkt, kan zich niet voorstellen dat daar vroeger vrachtwagens in- en uitreden. Op dat terrein achterin die Voorhofstraat stond indertijd al een groot landhuis. Raadselachtig; zover ik weet had het niet met het bedrijf te maken.

Aanvulling:
Het 'landhuis' behoorde volgens onderstaande bron, wel tot de familie. ACG was kennelijk de zoon van L. Gordijn, de kolenboer:
http://shie.nl/haagvaarder-91-l-gordijn-brandstoffenhandelaar-voorburg/