vrijdag 18 oktober 2019

RODE HOND


Foto: CDC Creation 

Wat heeft de ziekte met een hond te maken? Helemaal niets: het tweede deel van de naam is een verbastering van Middelnederlands hune en zestiende-eeuws Nederlands huin, onzuiverheid, drek, verwant met Oudengels hún onzuiverheid en Middelnederfrankisch hunen puist. 
Omdat hune/huin in de zeventiende eeuw een verouderd woord was dat niet meer werd begrepen, verving men het door allerlei gelijkluidende woorden die wél bekend waren. De twee varianten roodvonk en rodehond hebben de tand des tijds overleefd. 
Andere varianten zijn verdwenen, namelijk roodgrond (met verwijzing naar het roodgekleurde oppervlak [grond] van de huid), roodhout, roodjonk, rookjook (van jeuken) en rodekoorts.


In het Duits heet het Röteln, in het Engels German measles. De ziekte werd in 1814 voor het eerst beschreven door Duitse artsen, vandaar.

Het Frans ‘rubéole’ blijft het dichtst bij de medische naam: rubella. Rubella zelf is het verkleinwoord van de kleur rood.

donderdag 17 oktober 2019

'ONZE MENSEN' (PvdD)

Deze malloten vormen het bestuur: https://www.partijvoordedieren.nl/bestuur.

Bedoeling van 'de Partij' was dat Elze Boshart tot voorzitter gepromoveerd zou worden, maar de leden zetten daar een streep door en kozen in meerderheid voor 'verjonging': Wolswinkel. Momenteel neemt Van der Velde waar. Ik ben benieuwd waar dit eindigt.

dinsdag 15 oktober 2019

GENETISCHE DIAGNOSTIEK

 

PGD is een afkorting voor preïmplantatie genetische diagnostiek. Dit is een methode waarmee we embryo's onderzoeken op een ernstige genetische aandoening en daarmee de kans op de geboorte van een aangedaan kind kunnen beperken. 
PGD wordt uitgevoerd bij paren die een sterk verhoogd risico hebben op het krijgen van een kind met een erfelijke aandoening, bijvoorbeeld een chromosoomafwijking, taaislijmziekte, hemofilie, de ziekte van Huntington of een ernstige spierziekte.
Voor PGD is een IVF-behandeling noodzakelijk. Hierbij worden - na bevruchting van eicellen met zaadcellen buiten het lichaam - één of enkele cellen afgenomen van embryo's die drie tot vijf dagen oud zijn. Deze cel of cellen worden in het laboratorium onderzocht op de aan- of afwezigheid van de betreffende ziekte. Op basis hiervan wordt besloten welke embryo's in aanmerking komen voor plaatsing in de baarmoeder. Alleen embryo's, waarvan de onderzochte cel of cellen de genetische ziekte, waarop het onderzoek was gericht, niet hebben, worden in de baarmoeder geplaatst. 
De kans op zwangerschap na terugplaatsing is ongeveer 25%. Als de vrouw na PGD zwanger wordt, is de kans groot dat er een kind zonder de genetische ziekte wordt geboren.