zondag 13 oktober 2019

KADIJA ARIB


Kamervoorzitter Kadija Arib heeft vertrekkend VVD-Kamerlid Leendert de Lange op zijn nummer gezet bij zijn afscheid. Arib stak haar ergernis niet onder stoelen of banken over het feit dat De Lange tussentijds vertrekt om burgemeester te worden van Wassenaar.

Vandaag zat De Lange voor het laatst in de Kamerbankjes. In een brief aan de Kamervoorzitter schreef hij dat het zo vlak voor het zomerreces een gepast moment was om afscheid te nemen. ,,Dat had u nou niet moeten opschrijven’’, zei Arib in haar afscheidsspeech ten overstaan van de hele Kamer.



,,Het gepaste moment om afscheid te nemen van de Tweede Kamer is voor de verkiezingen, nĂ­et voor het zomerreces.’’



Arib ergert zich al langer aan Kamerleden die tussentijds kiezen voor een andere baan. De Lange is deze periode al de 32ste die vertrekt. In twaalf gevallen ging het om mensen die het kabinet ingingen, zoals premier Mark Rutte. Maar twintig Kamerleden kozen voor een baan buiten het Binnenhof. Ze werden liever wethouder, gedeputeerde, voorzitter van universiteitenclub VSNU of burgemeester, zoals De Lange.

5 opmerkingen:

  1. Marianne kan om gezondheidsredenen haar functie hebben neergelegd en die hoeft ze niet aan Jan en alleman te vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1. We weten het niet. Als er een gegronde reden geweest was, zou die genoemd zijn.'Gezondheidsredenen' had al kunnen volstaan. Ziekte is geen criminaliteit. Overigens is er niets wat op ziekte wijst.
      2. Je kunt je zelfs afvragen wat erger is. In de Kamer blijven maar uit de fractie stappen (met behoud van zetel, zoals Femke Merel van Kooten), of voortijdig helemaal de pleiterik maken (met achterlating van zetel).
      Voorbeeld: Marianne Thieme wordt opgevolgd in de fractie door Eva van Esch. Maar wie is Eva van Esch?! Op haar heb ik niet gestemd. Het zou al tegenover haar kiezers netjes geweest zijn als Thieme een verantwoording afgelegd had.
      3. Arib is ook al niet meer serieus te nemen. Die verlaagt zich een lintje op te spelden bij vrijwillig voortijdig vertrek. Nadat ze nog in juli van dit jaar zich publiekelijk beklaagd had over de wegloperij.

      Verwijderen
    2. Marianne Thieme had wel een goede staat van dienst met haar dertienjarig Kamerlidmaatschap. Verder is ziekte iemand niet altijd aan te zien. Ik neem aan dat Eva van Esch de volgende op de kandidatenlijst was. Kadija Arib is inderdaad niet consequent, tenzij er wel degelijk gezondheidsredenen in het spel waren.

      Verwijderen
    3. Ook Thieme is niet consequent.

      Verwijderen
    4. Misschien was het Marianne te zwaar geworden de tijd uit te dienen.

      Verwijderen