zondag 5 februari 2012

De smaak van de geestelijkheid



De kleding van de roomskatholieke geestelijkheid is altijd een lust voor het oog. Neem deze heer, scheidend ambassadeur van het Vaticaan in Nederland. Hij heeft een vroege afspraak met een verslaggever van het dagblad Trouw, maar eerst moet hij nog even de H. Communie toedienen. Daarna is hij klaar voor het gesprek.

Het is een Fransman en het lijkt erop of hij zich voor de gelegenheid gekleed heeft. Het is niet allemaal heel goed te zien maar over zijn onderkleding trok hij eerst een lange crèmekleurige jurk aan, met een motiefje aan de onderkant.
Daaroverheen iets dat lijkt op een paars jacquet, en dat nog eens gecombineerd met een stola in dezelfde kleur. Zò kan hij zich helemaal het heertje voelen.

Ik heb wel eens gehoord dat de kleuren samenhangen met de tijd van het jaar. Kan zijn maar dat neemt niet weg dat de heren over een uitgebreide garderode moeten beschikken.

1 opmerking:

  1. Het is logisch dat er bv. op Goede Vrijdag paarse liturgische kleding wordt gedragen en met Pinksteren rode. Ook in het dagelijkse leven kennen wij een betekenis toe aan kleuren. Denk aan zwarte rouwkleding en aan witte bruidsjaponnen.

    BeantwoordenVerwijderen