donderdag 2 februari 2012

Girafjong verstoten

Foto HBvL
In de dierentuin van Mechelen, Bellewaerde Park, vecht een babygiraf voor zijn leven. Na de geboorte kreeg het een trap van zijn moeder.
"Een open beenbreuk is heel delicaat bij giraffen en de kans op overleving is miniem. Maar we zullen er alles aan doen om het dier in leven te houden."
Het pootje is intussen gespalkt en van gips voorzien. Het dier kan intussen ook al lichtjes op de gewonde voorpoot steunen.


Commentaar  
Hoe cynisch het ook klinkt, voor de dierentuin is dit goed nieuws. Ongelukken trekken altijd de aandacht en in de wintertijd kan elke dierentuin wel wat extra publiciteit gebruiken. Iedere dierentuin hoopt ook op een nieuwe Knut, die de Berlijnse dierentuin in enkele jaren meer dan 5 miljoen euro opleverde. De grootste winst in zijn geschiedenis.

Het gedrag van het moederdier is natuurlijk niet normaal.  Naar de reden kan men slechts gissen. Misschien verdraagt het dier het krappe winterverblijf slecht.

Bellewaerde meldt met trots dat de geboorte een gevolg is van deelname aan een fokprogramma. Wat de bedoeling ervan is, wordt er niet bij gezegd. Fokken is allicht makkelijker dan een nieuwe biotoop voor de dieren creƫren. Het bekende boerenbedrog.

2 opmerkingen:

  1. In de natuur komt het ook voor dat een moeder haar kind verstoot en dan is er geen arts om het kind te verzorgen. Ik verdedig geen dierentuinen, maar nuanceer een beetje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wilde dieren verstoten hun jongen om 2 redenen:
    1. het dier is niet gezond (moeder weet dit instinctief, de mens komt daar pas na maanden achter)
    2. het dier heeft stress en vertoont onnatuurlijk gedrag (dierentuin)

    Maar goed, hoe reageert de wereld als de dierentuin het jong laat inslapen? Je kan het nooit goed doen.

    Zo ging het overigens ook met Morgan: de hele wereld op z'n kop omndat ze opgesloten werd. Hoe zou de wereld hebben gereageerd als ze haar in zee hadden laten dood gaan?

    BeantwoordenVerwijderen