dinsdag 14 februari 2012

Stierenvechter, aan de haak geslagen

Het stierengevecht is in Catalonië verboden verklaard. Een separatistische zet, zei­den voorstanders van het stieren­gevecht. Dat dierenwelzijn het werkelijke motief zou zijn, be­hoort kennelijk niet tot de moge­lijkheden. Maar 'Madrid' is in zo­veel meer opzichten minder ele­gant dan 'Barcelona', waarom niet ook in dit opzicht?

Aanschouw het spuiten van het bloed en alle bespiegelingen over de schoonheid van de strijd tussen mens en dier, die nobele dans des doods, worden praatjes.

Het stie­rengevecht is sowieso een geval van zware kitsch: van de rode lap met nylon, roze voering tot het ge­borduurde pakje en folkloristisch hoofddeksel. Om maar te zwijgen over de poses. Die nepviriliteit, die staccato hoofdwendingen, die stram gestrekte benen in te nauwe pijpjes, met in één daarvan ter hoogte van het kruis de fameuze bobbel, moppig middelpunt van de ansichtkaarten die homoseksu­elen aller landen elkaar sinds jaar en dag sturen, met veel olijke zin­spelingen op de achterzijde. "Zie­hier mijn nieuwe vriend. Zoals je kunt zien, heeft hij een enorme persoonlijkheid.”

Heeft 'Madrid' daar wel eens bij stilgestaan?

De grootste kitsch schuilt na­tuurlijk in de ongelijkheid van de verhoudingen. Toen een stier de keel van torrero Julio Aparicio (41) doorboorde - de hoornpunt kwam zijn mond uit (foto)- juichte het publiek toen? Werd de stier geroemd om zijn sierlijke aanval, waar zijn te­genstander niet van terug had?
Werd Aparicio mikpunt van spot?
Ter bezegeling van zijn nederlaag aan zijn benen weggesleept?
Juist. 

***

Pieter Kottman

2 opmerkingen:

  1. De laatste paragraaf van deze blog is zeer pertinent en heeft me veel plezier gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit plaatje doet me deugd, maar het is natuurlijk maar een schrale troost.

    Wat een rake beschrijving van de stierenvechter!

    BeantwoordenVerwijderen