donderdag 5 april 2012

Kabinetsformatie en staatshoofd

Het staatshoofd speelt in de toekomst geen rol meer bij de kabinetsformatie na nieuwe landelijke verkiezingen.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is het eens geworden over een wijziging van het eigen reglement van orde waarin de Kamer zelf volledig het heft in handen neemt. PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren hebben de tekst samen opgesteld. Samen zijn ze goed voor 91 zetels.

De uitkomst is dat de Kamer altijd binnen een week na de installatie van de nieuwe parlementariërs debatteert over de verkiezingsuitslag en over de volgende stappen. De Kamer wijst dan zo snel mogelijk een of meerdere (in)formateurs aan en geven die ook een opdracht mee. Tot nog toe was dat altijd de taak van het staatshoofd.

De eerste opdracht kan verkennend zijn. De informateur gaat dan praten met de fractievoorzitters voor hij rapport uitbrengt aan de Kamer, die dan debatteert over de volgende stap.

***

Commentaar
Zo snel kan het (soms) gaan.
.

5 opmerkingen:

  1. Haagsche Hennie19 maart, 2012 22:30

    Zo, dat belooft wat: Soestdijk en vervolgens Huis ten Bosch vervangen door Pauw en Witteman.
    Wat zullen die blij zijn: de kamerleden staan nu al te trappelen. Een gedoogformateur!
    Dat de oppositie hier flirt met de PVV is al helemaal om te huilen: ik was en ben voor het cordon sanitaire voor deze partij, die naast abjecte politieke ideeën ook keer op keer blijk geeft niet alleen de spreekbuis van het Janhagel te zijn, maar zelf het Janhagel is.
    In de Helm van Beatrix zei ik een poosje geleden al: zonder Trix wordt het nix. Als het zo doorgaat verhuis ik nog van Den Haag naar Rottum!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Koningin Beatrix is in het algemeen oké, maar het is democratischer om een staatshoofd te kiezen. Als het staatshoofd niet is gekozen, hoort het alleen een ceremoniële functie te hebben. Dit neemt niet weg dat Beatrix mij miljoen maal sympathieker is dan Wilders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beatrix is HELEMAAL NIET oké.

      In de eerste plaats draagt ze bont - zie foto. En dat niet alleen privé maar ook tijdens staatsbezoeken, waarbij ze ook jou en mij veteregenwoordigt.(en die wij ook nog betalen)
      Zij is, net als Maxima, al enige malen verkozen tot DOM BONTJE van het jaar.

      In de tweede plaats staat ze plezierjacht toe op haar domeinen.
      Willem-Alexander doet daar vrolijk aan mee. (De man jaagt ook in het buitenland.)

      Last not least eet ze vlees. Het is nog maar heel kort geleden dat ze FOIE GRAS niet meer op staatsbanketten laat serveren (zegt ze).

      Over de rest van de familie zal ik het maar niet hebben. Al met al een familie waarvoor je je alleen maar heel diep kunt schamen.

      Verwijderen
    2. Piet is er Niet05 april, 2012 13:37

      Als dat alle kritiek is op Bea... serieus, bont dragen, jagen en vlees eten ZIJN ZO OUD ALS DE MENSHEID! In de landen waar Trixie naartoe gaat in haar bontjes rust er veelal TOTAAL geen stigma op deze praktijken. Vind lekker wat je wilt vinden, maar democratisch gezien behoren Barend's probleempjes met het oeroude gebruik van dieren tot minderheidsstandpunten. Wereldwijd genomen al helemaal. Geen vlees eten, niet jagen, geen bont dragen? Probeer dat in Afrika of Rusland maar eens uit te leggen, haha! Jij bent de vreemde eend in de bijt, niet Bea.

      Verwijderen
    3. Piet is er Niet slaat de spijker bovenop zijn kop: "het oeroude gebruik." Kijk, daar wil ik nu vanaf, anno 21ste eeuw, en ik wil zelfs dat het staatshoofd qua beschaving een voorbeeldfunctie vervult.

      Ook ten aanzien van "wereldwijd" resp. "Afrika, Rusland" legt Piet is er Niet precies de vinger op de zere plek. Beatrix is namelijk niet koningin van Takki Takkiland, met een ring door d'r neus, maar van een hoog ontwikkelde westerse samenleving.

      Het erfelijke koningschap is in alle opzichten een anachronisme. Adel bestaat sowieso al nauwelijks meer. Iedereen wordt tegenwoordig prins of prinses, als het zo uitkomt. De 'koninklijke familie' is nu al zo uitgebreid - geen pil natuurlijk - dat de regering allemaal regels heeft moeten opstellen voor wie er nu wel of niet tot Het Huis behoort, etc.

      Nooit vergeten s.v.p. dat Beatrix uit de Dierenbescherming gezet is!

      Verwijderen