woensdag 4 april 2012

Kaviaar uit Eindhoven

Anna Royal Dutch Caviar

Ook uit het eigen land komt veel moois. Streekeigen producten winnen aan populariteit en vinden hun weg naar de schappen in de HANOS-vestigingen. Inkopers speuren naar noviteiten om de HANOS-klant nieuwe producten aan te kunnen bieden. Een mooi voorbeeld daarvan is de in Nederland gekweekte kaviaar van het bedrijf Anna Royal Dutch Caviar (Eindhoven). De biologische en diervriendelijke kweekmethode van deze onderneming is uniek in de viswereld .

Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, wordt geproduceerd van steuren die voornamelijk uit de Kaspische zee afkomstig zijn. Door de jaren heen is de populatie van deze steuren door overbevissing, verontreiniging van deze zee en de bouw van dammen in de rivierdelta's drastisch teruggelopen. Hierdoor is de steur een beschermde diersoort geworden en mag zij niet zomaar in het wild gevangen worden.
Om toch aan de kaviaarproductie te komen, zijn intussen in Rusland en in verschillende andere werelddelen projecten geïnitieerd om steuren te kweken. Nederland mag zich nu met Anna Royal Dutch Caviar uit Eindhoven ook aan het rijtje landen toevoegen die steuren kweken voor de productie van kaviaar. Wel op een manier die voor de viswereld uniek is: ecologisch, biologisch en diervriendelijk.

Ecologisch: door het toepassen van een recirculatiesysteem (innovatief in de viswereld) wordt het water in de bassins hergebruikt met als resultaat dat er vrij weinig water in het riool gelost wordt (90%van het water wordt gerecycled) en minder energie wordt gebruikt. De CO2 uitstoot is vrijwel nihil door het toepassen van filterunits. Er wordt geen brandstof of gas verbrand in de kwekerij. Om het stroomgebruik te verminderen wordt continu gezocht naar de nieuwste technieken. Het afval van de kwekerij is rijke mest die zonder behandeling in het boerenland wordt uitgereden.

Biologisch: de vissen krijgen enkel voer op basis van visolie (omega3) en vitaminen. De kaviaar wordt bereid door het toevoegen van puur natuurlijk zout zonder toevoegingen.

Diervriendelijk: traditioneel worden de steuren gedood om kaviaar de oogsten. Bij Anna Caviar blijven de vissen leven nadat ze kaviaar hebben gegeven. Deze techniek waarvoor Russische expertise vereist is, wordt in Europa alleen bij Anna Caviar toegepast.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan kaviaar als streekproduct op de kaart worden gezet. Het kan door restaurants zelfs dagvers besteld worden. Er zijn verschillende (sterren)restaurants in Nederland die Anna Caviar op de kaart hebben staan. Anna Caviar is ook te verkrijgen bij HANOS en bij versvishandel Jan van As.

***

Wakker Dier
WD heeft deze reclame aanhangig gemaakt bij de Reclamecodecommissie.

HANOS
Lachwekkend is het verweer van de groothandelaar: “Abusievelijk en onbewust zijn in de uiting ‘biologisch’ en 'ecologisch’ gebruikt, zonder de intentie te hebben de lezer te misleiden. De bedoeling van de uiting was om te schrijven over de wijze van kweken. De intentie was niet om de producten te bestempelen als biologisch en ecologisch.
Aderteerder ziet niet in op welke wijze zij de verkoop van biologische producten zou hebben geschaad.

Reclame Code Commissie
De Reclame Code Commissie stelt stichting Wakker Dier in het gelijk. In de gewraakte advertentie omschrijft Hanos de kaviaar van het merk Anna Gold als “biologisch, ecologisch en diervriendelijk”. Wakker Dier spande de zaak aan, omdat producent Royal Dutch Caviar helemaal niet werkt volgens de dier- en milieuvriendelijke richtlijnen voor biologische landbouw.
Producten ten onrechte biologisch of ecologisch noemen is strafbaar.
De Reclame Code Commissie concludeert dan ook dat reclame is gemaakt in strijd met de wet, en met art.2 van de Ned. Reclamecode: Reclame dient in overeenstemming te zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen.
Uitspraak hier.

Commentaar
Een eenvoudige zaak voor Wakker Dier, maar je moet de advertentie natuurlijk wel even opmerken. Hanos geeft zijn fout dan ook onmiddellijk toe, en neemt ook niet de moeite zich ter zitting bij de RCC te verantwoorden.
WD heeft ook nog het argument 'niet diervriendelijk' genoemd, maar ook niet meer dan dat. Het is immers niet makkelijk te bewijzen wat daaronder verstaan moet worden, voor zover het geen aperte mishandeling betreft. Maar gelukkig was het ook niet nodig.

WD draagt de zaak nu over aan de bevoegde handhavingsinstantie, Skal, die wordt gevraagd op te treden tegen Hanos.

N.B. De Reclamecodecommissie is een vorm van 'zelfregulering' door het bedrijfsleven. Dat brengt met zich mee dat zij reclame-uitingen uitsluitend afkeurt indien zij - praktisch - niet anders kan.

3 opmerkingen:

  1. "gevoed met visolie" er zijn tonnen vis nodig voor paar druppels olie. dit is de valkuil van veel kweekvis. als deze met plantaardig voedsel gevoed zouden worden zou het ecologisch verantwoord zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pjotr (Da'slang geleden!!)08 april, 2012 22:07

    Er is ook handel in Omega-weet-ik-veel visolie afkomstig van zeehonden: wees dus op Uw hoede. Eenmaal kaviaar geproefd op een vlucht met Areoflot (ja, lang geleden): Mijn moeder zou gezegd hebben: "Je eet het er niet aan af".m.a.w. het stelt niet veel voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pjotr, dat wist ik niet van die zeehonden'vis'olie. how low can you go. gr.m.stolp

    BeantwoordenVerwijderen