zondag 4 mei 2014

Ongelijkheid - volgens Piketty

Thomas Piketty (Clichy, 1971) is een Franse econoom gespecialiseerd in economische ongelijkheid, die hij vanuit een historisch en statistisch oogpunt benadert.
Toen zijn Le Capital au XXIe siècle in 2013 uitkwam en in 2014 in het Engels vertaald werd als Capital in the Twenty-First Century kreeg hij internationale bekendheid. Le Capital werd een bestseller, wat uitzonderlijk is voor een economisch boek. Vooral in de Verenigde Staten is Piketty op korte tijd uitgegroeid tot een symbool in de strijd tegen de groeiende economische ongelijkheid.

De columnisten in het politiek rechtse NRC Handelsblad zijn onthutst over het grote effect van Piketty’s publicatie. Voorop de econoom (en adjunct-hoofdredacteur) Marike Stellinga, die wel weer bij Pauw en Witteman haar evangelie zal mogen verkondigen, en in haar kielzog Rosanne Hertzberger, die als microbiologe natuurlijk overal verstand van heeft.

De reactie van de dames komt erop neer dat iedereen het hier goed heeft, en DUS z’n bek moet houden over ongelijkheid. 

Het gepiep van deze columnisten wijst er m.i. vooral op dat Piketty in de roos geschoten heeft. 

Zie verder:

1 opmerking:

  1. De ouderen onder ons herinneren zich vast wel het liedje dat door Leen Jongewaard werd gezonden met het volgende refrein:
    "Mensen, noem elkaar geen mietje.
    Eenmaal zing je allemaal,
    allemaal hetzelfde liedje:
    't is de schuld van 't kapitaal."

    BeantwoordenVerwijderen