woensdag 22 april 2015

Dikke staart

Dikke staart is geel gekleurd (kansverdeling)


Het werk aan kansverdelingen met dikke staarten dateert terug tot de jaren 40 van de 20e eeuw. 
Het begrip Long Tail won sterk aan populariteit na een artikel van door Chris Anderson in Wired Magazine uit oktober 2004 om economische modellen van winkels als Amazon.com of Bol.com te beschrijven. Zijn artikel resulteerde in het boek The Long Tail: Why the Future of Business is Selling Less of More (2006).

In essentie komt zijn theorie erop neer dat producten die maar weinig afnemers hebben of waar weinig vraag naar is, gezamenlijk een groter deel van de markt kunnen innemen dan de grote 'hits' in de industrie, zolang de winkel of het distributiekanaal maar groot genoeg is.


Voorbeelden

Het internet is een van de ideale kanalen voor dikke staart-gerelateerde producten, aangezien het aantal 'schappen' of 'kasten' onbeperkt is. Een Amazon-medewerker omschreef de dikke staart als volgt: 

"We verkopen vandaag meer boeken die gisteren niet liepen, dan dat we vandaag boeken verkopen die gisteren een succes waren."


Voorbeelden van media die veel dikke staart-inhoud hebben, zitten vaak in de hoek van user-generated content, zoals Flickr en YouTube.

Ook binnen de meer traditionele media, zoals televisie en radio, is het begrip dikke staart in toenemende mate relevant. Met de opkomst van satelliettelevisie en satellietradio is het mogelijk geworden specifieke thema-kanalen op de markt te zetten. Hiermee wordt per kanaal slechts een kleine doelgroep bereikt, maar alle themakanalen bij elkaar hebben meer kijkers en luisteraars dan de grootste zenders alleen.

Ook in zoekmachinemarketing wordt het dikke staart-principe langzaam maar zeker een begrip. In deze context heeft de dikke staart betrekking op keywords of keyphrases waarop websites gevonden worden of willen worden. De keyphrases die zeer populair zijn als zoekopdracht worden dusdanig sterk beconcurreerd, dat het voor adverteerders en contentmanagers/webmasters interessanter is om zich op de 'Long Tail keywords' te richten.
.

Wiskundige en statistische achtergrond


De dikke staart is een bekend verschijnsel bij kansverdelingen. Waar het om gaat is dat langs de staart lopend weliswaar de hoogte ervan relatief laag is, zelfs lager wordt hoe verder je komt, maar dat het totale oppervlak groot is. groter zelfs dan het oppervlak onder het eerste, relatief hoge stukje van de kansverdeling.  

bron wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten