woensdag 29 april 2015

Partijvoorzitter

Luuk Folkerts (PvdD; sinds 2010)
Een partijvoorzitter is de voorzitter van het bestuur van een politieke partij. Een belangrijke taak van de partijvoorzitter is dus om leiding te geven aan de 'vereniging' die zijn politieke partij is. Hieronder vallen allerlei 'huishoudelijke' zaken, zoals de administratie, het organiseren van congressen en het in goede banen leiden van de procedures rond de totstandkoming van verkiezingsprogramma's en kandidatenlijsten voor verkiezingen.

Vaak proberen partijvoorzitters op te treden als een soort bindende figuur die de vereniging bij elkaar houdt. Soms streven ze juist naar vernieuwing van hun partij.

Een partijvoorzitters is meestal niet de politiek leider van zijn partij. Dat is echter niet altijd het geval. Zo was Jan Marijnissen zowel politiek leider als voorzitter van de SP. De mate waarin partijvoorzitters op de voorgrond treden en politiek getinte uitspraken doen, verschilt van partij tot partij.

De PvdA heeft diverse voorzitters gehad die zich nadrukkelijk politiek profileerden. Bij de meeste andere partijen is dat in veel mindere mate het geval. Wel zijn voorzitters van coalitiepartijen in de regel aanwezig bij het bewindsliedenoverleg. Dat is een wekelijks overleg met de bewindslieden en de top van de Tweede Kamerfractie, de Eerste Kamerfractie en de eurofractie van een partij.

Bij de meeste partijen vindt de politieke top in de Tweede Kamer en/of het kabinet het niet zo prettig als de partijvoorzitter zich nadrukkelijk politiek manifesteert. Het risico bestaat dan dat de voorzitter de politici voor de voeten loopt. Soms kan het voor een partij echter ook aantrekkelijk zijn als een partijvoorzitter een 'onversneden' geluid laat horen richting de achterban. Met het oog op bestaande of eventuele toekomstige coalitiebelangen is dat voor de 'Haagse' politici vaak veel lastiger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten