donderdag 9 april 2015

Luchtvaart: 'Doe jij de deur even open?"

24 maart 2015: Airbus A 320
Germanwings-vlucht 9525 (4U9525/GWI18G) was een lijnvlucht van Barcelona naar Düsseldorf. Op 24 maart 2015 stortte de Airbus A320-200 neer tussen het Franse Prads-Haute-Bléone en Barcelonnette, circa 100 km ten noordwesten van de kuststad Nice, kort nadat het radarcontact om 10.40 uur verbroken was.


14 mei 2013: Airbus A 320
Vlucht AI 403 van Air India, van Delhi naar Bangalore maakt een noodlanding op de luchthaven Bhopal. De piloot kan na een korte plaspauze niet terug de cockpit in, omdat de deur om onbekende reden niet meer open kan. Ook de copiloot krijgt de deur van binnenuit niet ontgrendeld. Hij zet het toestel aan de grond. Na een reparatie wordt verder gevlogen.

27 maart 2012: Airbus A 320
De piloot van vlucht 191 JetBlue Airways van Las Vegas naar New York krijgt een paniekaanval als hij de cockpit even verlaat en wordt buitengesloten. De co-piloot doet expres de deur op slot omdat de captain vreemd gedrag vertoonde. De piloot gilt dat al-Qaida een aanslag met het vliegtuig wil plegen en probeert de deur te rammen. Vier bemanningsleden moeten hem met hulp van enkele passagiers tegen de grond werken. Het toestel maakt een noodlanding in Texas, waar de piloot per ambulance wordt afgevoerd.

30 januari 2015: McDonnell Douglas MD-90
De piloot van een toestel van het Amerikaanse Delta Airlines kan door een technische storing aan het veiligheidssysteem niet meer terug in de cockpit. Vlucht 1651 met 160 mensen aan boord is op weg van Minneapolis naar Las Vegas. De co-piloot vliegtuig zendt een noodsignaal uit en landt het toestel op McCarran International Airport. 

17 februari 2014: Boeing 767
De co-piloot van een toestel van Ethiopian Airlines heeft vandaag een vliegtuig gekaapt dat op weg was naar Rome. Hij heeft het toestel geland op de luchthaven van de Zwitserse stad Genève, waar hij asiel wil aanvragen. Het toestel was opgestegen in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. De kaper heeft zich overgegeven aan de politie. When the pilot exited the cockpit to use the restroom, the co-pilot locked the cockpit door and continued to fly the aircraft.

20 september 2012: Boeing 737
Er ontstaat paniek in een van Transavia op weg van Kreta naar Amsterdam. Na 2,5 uur vliegen gaat de piloot naar de wc. Als hij terugkeert kan de captain de cockpit niet meer in. Hij probeert tevergeefs via de intercom contact te krijgen met de copiloot. Als de bemanning na enige tijd de toegangsdeur open krijgt, treffen zij de copiloot slapend in de cockpit aan. Transavia erkent dat de vlucht ‘ernstig’ in gevaar is geweest, maar onderneemt uiteindelijk geen actie tegen de slapende copiloot.

***



Geen opmerkingen:

Een reactie posten