dinsdag 29 maart 2016

Cacaoboter


Cacaoboter wordt gebruikt bij het maken van chocola. Hierbij wordt het in de chocola geconcheerd.



Vroeger was het in Nederland wettelijk verplicht dat chocola met uitsluitend cacaoboter als vetbestanddeel werd gemaakt, tegenwoordig mogen ook andere tropische plantaardige vetten worden gebruikt, tot maximaal 5%. 
Door het lage smeltpunt van cacaoboter dat in de buurt van de lichaamstemperatuur ligt smelt chocola in de mond.

Daarnaast wordt cacaoboter veel gebruikt in cosmetica, met name in lippenpommade en andere beschermende zalven. Ook hier is het lage smeltpunt belangrijk: dat zorgt voor een makkelijk uitsmeren van het product over het lichaam. 
.
Een farmaceutische toepassing was het gebruik van cacaoboter als basis voor zetpillen. Dit wordt nu niet meer gedaan wegens verschillende nadelen:


-Cacaoboter heeft een lage stabiliteit doordat het een andere kristalvorm zal vormen bij het stollen en bewaren. De andere kristalvormen hebben dan andere fysisch-chemische eigenschappen. In dit geval zal het een ander smeltpunt krijgen en een andere oplosbaarheid en oplossnelheid. Dit zijn factoren die de biologische beschikbaarheid beïnvloeden. Bij het stollen en bewaren ontstaan er niet reproduceerbare eigenschappen.

-Cacaoboter bevat veel onverzadigde vetzuren (het heeft een hoog joodgetal). Hierdoor zal tijdens bewaren door oxidatie van cacaoboter (ranzig worden van boter) een verhoogde kans bestaan op oxidatie van het geneesmiddel dat verwerkt zit in de basis. Om deze reden kunnen oxideerbare geneesmiddelen niet verwerkt worden in zetpillen met cacaoboter als basis.

-Een ander nadeel is dat er peroxiden kunnen gevormd worden (het heeft een hoog peroxidegetal). Hierdoor is er ook een verhoogde kans op degradatie van oxideerbare geneesmiddelen.

bron:wikipedia

1 opmerking:

  1. Ik heb eens ergens gelezen dat zelfs de meeste pure chocola niet geschikt is voor veganisten omdat er dierlijke bestanddelen in zitten.

    BeantwoordenVerwijderen