woensdag 23 maart 2016

Staatsloterij



Aan de Directie van de Staatsloterij

Geachte Directie,

Uw advertentie waarin een hengelaar bezig is een vis aan de haak te slaan heeft naar onze mening een dieronvriendelijk karakter omdat het hengelen hier als een leuke onproblematische bezigheid wordt gepresenteerd. In werkelijkheid wordt hier jacht gemaakt op dieren die hieronder zwaar te lijden hebben. In de hengelsport moet een vis tenminste een achttal stressvolle, pijnlijke en levensbedreigende beproevingen ondergaan.

1. Het begint ermee dat de vis in het aas bijt en dan ineens een haak met weerhaak in zijn bek of keel voelt,
2. De vis begint meteen te spartelen en probeert weg te zwemmen om die haak kwijt te raken, hij raakt in de stress.
3. Grotere vissen moeten het zogenaamde 'gevecht' aangaan met de hengelaar die de vis geleidelijk aan op de wal probeert te trekken.  Dat is voor de vis een uitputtend en stressvol 'gevecht'.
4. Hij wordt vervolgens aan zijn bek uit het water getrokken en belandt hij, met zijn volle gewicht hangend aan de haak, in de lucht, waar hij niet normaal kan ademen. Hier begint een langzame verstikking van de vis.
5. Vervolgens wordt de vis beetgepakt  om de haak in zijn bek of keel te verwijderen.
6. Vaak moet de vis daarna nog worden opgepakt en gefotografeerd.
7. Vervolgens kan de vis nog een tijd in een zogeheten leefnet worden opgesloten, samen met andere vissen. Ook hier ervaart de vis schadelijke stress en angst.
8. Bij wedstrijdvissen wordt de vis tenslotte nog eens worden opgemeten en gewogen.

Uit onderzoek blijkt dat na een dergelijke vangstervaring een tijd lang meer op hun hoede is tegenover vishaken van hengelaars. Ook kunnen vissen na weer te zijn teruggezet alsnog doodgaan aan hun verwondingen en aan de stress die zij hebben ondergaan. Uit publieksenquĂȘtes (Nipo 2002 en Motivaction 2014: http://www.vissenbescherming.nl/?page_id=725) blijkt een meerderheid van de Nederlandse bevolking de hengelsport als een dieronvriendelijke activiteit te beschouwen, bovendien niet geschikt om kinderen respect voor dieren bij te brengen.
Wij willen u dan ook verzoeken om deze advertentie niet verder in te zetten.

met vriendelijke groet,
Stichting Vissenbescherming
Mary
Secretaris

3 opmerkingen:

  1. Uit studies van een paar academische dierenbeulen blijkt dat vissen geen pijn voelen.
    http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=9358
    http://www.sportvisserijnederland.nl/vis-water/vis-en-welzijn/onderzoeken/vissen-lijden-geen-pijn.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu wachten we nog op het bewijs dat vissen het fijn vinden aan een haak uit water getrokken te worden, en te stikken op het land.

      Verwijderen
    2. Ik heb wel eens een paling horen en zien kermen op tv toen hij in een wasbak met zout werd bestrooid, en 3 minuten later de kop eraf werd gesneden. Vissen kunnen dat geluid niet maken, jammer genoeg zijn deze wetenschappers helaas zo naief om daar deze belachelijke conclusie(s) uit te trekken. (Zal je maar gebeuren dat het 'bewijs' daar is dat je niks voelt.)

      Verwijderen