vrijdag 25 maart 2016

Jagen en klagen



Datum:
8 maart 2016
Dossiernr:
2016/00078/A
Uitspraak:
VAF (=voorzittersafwijzing)
Product / dienst:
22. (Niet)-commerciele reclame
Motivatie:
20. Misleiding (overig)
Medium:
1. Audiovisuele Mediadiensten


De bestreden reclame-uiting
Het betreft een televisiereclame van adverteerder waarin dieren zijn te zien in gevangenschap, achtergelaten en al dan niet kreupel of met verwondingen. De voice-over daarbij luidt voor zover van belang:
“Ook in Nederland leiden heel veel dieren een afschuwelijk bestaan. Zeer ernstige dierenmishandeling komt vaker voor dan u denkt. Dieren worden geslagen en verminkt en de pijn die ze dan lijden is echt onbeschrijfelijk. Daarnaast zijn er huisdieren die zonder pardon op straat worden gezet en aan hun lot worden overgelaten. Stichting DierenLot ondersteunt kleine armlastige dierenorganisaties die zich met hart en ziel inzetten voor deze dieren in nood. Organisaties die vaak geen geld hebben om bijvoorbeeld een beschadigd dierenhok te herstellen of een zwaar gewond dier te laten opereren. DierenLot helpt ze en daarmee de dieren die hun hulp hard nodig hebben. Help alstublieft met een bescheiden bedrag van € 1,85 per maand. SMS DIER naar 4411. (…) En u helpt mee bij het vervangen van ondeugdelijke dierenambulances. Er rijden inmiddels al bijna 100 nieuwe dierenambulances van Stichting DierenLot in Nederland. (…) Maar ook dieren in de Nederlandse natuur krijgen het flink voor de kiezen. (…) Ook vogels, reeën en vossen raken regelmatig gewond bijvoorbeeld door jagers of omdat ze aangereden worden. Dieren in de natuur kunnen ook op onze steun rekenen.”

De klacht
In de uiting wordt gesproken over dieren die worden opgevangen omdat ze gewond zijn geraakt door jagers. Iedere jager zorgt er echter voor dat een door hem verwond dier wordt gevangen en dat er een einde aan het lijden van deze dieren komt. Een jager is dat ook verplicht. Daar komt bij dat gewond wild niet in een dierenambulance mag worden vervoerd. Op grond van het voorgaande is sprake van laster en misleiding.  

Het verweer
In de uiting wordt niet gesuggereerd dat jagers zich niet aan hun verplichtingen houden. In de hele uiting worden “jagers” slechts eenmaal in een bijzin genoemd. Er is geen sprake van laster of misleiding.  

Het oordeel van de voorzitter
Het standpunt van klager dat in de uiting wordt gesuggereerd dat jagers zich niet aan hun verplichtingen houden, wordt niet gevolgd. In de uiting wordt slechts vermeld dat door jagers verwonde dieren ook op de steun van adverteerder kunnen rekenen. Er wordt geen waardeoordeel gegeven over jagers. Evenmin worden negatieve uitlatingen over jagers gedaan. Ook wordt in de uiting geen verband gelegd tussen dierenambulances en het vervoer van wild, in die zin dat de indruk wordt gewekt dat ook gewonde wilde dieren met een dierenambulance zullen worden vervoerd. Op grond van het voorgaande kan de televisiecommercial niet misleidend of anderszins in strijd met de Nederlandse Reclame Code worden geacht.
Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing van de voorzitter  
De voorzitter wijst de klacht af.
 ----------------------------------------------------------

Commentaar 
Terzijde. Waarom iemand geld zou geven aan Dierenlot is mij een raadsel. Het is toch veel beter rechtstreeks te doneren aan organisaties die zich inzetten voor dieren? 
Hoe meer tussenschakels, des te minder er overblijft voor de dieren.

1 opmerking:

  1. Wat de jagers betreft: wie de schoen past, trekt hem aan.

    BeantwoordenVerwijderen