vrijdag 11 maart 2016

Dierenambulance in Nederland





Er zijn (minstens) twee organisaties met dierenambulances, t.w. die van de Dierenbescherming en die van de Federatie Dierenambulance Nederland (FDN). Deze twee staan los van elkaar, werken niet samen.  
Er is één landelijk noodnummer, t.w. 144. De meldkamer (in Driebergen?) beschikt over alle adressen en probeert zo snel mogelijk een ambulance ter plaatse te krijgen. Daarnaast hebben de bij de Federatie aangesloten organisaties allemaal ook een eigen nummer. Het is verstandig ook dat nummer in uw mobiele telefoon te zetten. De meeste zo niet alle dierenambulances zijn 24 uur per etmaal bereikbaar. 
In elke provincie is minstens 1 dierenambulance. Groningen, Flevoland en Zeeland zijn helaas stiefmoederlijk bedeeld. Daar rijdt in elke provincie maar vanuit één locatie een (of meer) wagen(s) van de Dierenbescherming, bereikbaar op 144. In  andere provincies rijden de ambulances vanuit meerdere locaties. In totaal rijdt de DB vanuit 20 tot 30 locaties in het land. Dat is te weinig, zeker in noodsituaties.  
Vandaar dat er allerlei vrijwilligers in het land een eigen hulpdienst hebben opgericht, en zich hebben aangesloten bij het overkoepelende FDN, dat zelf ook weer door vrijwilligers gerund wordt. In negen provincies rijdt de Federatie vanuit 3 tot 11 locaties. Aan kop staat Noord-Holland, met 21 locaties: 10 van de Dierenbescherming, 11 van de FDN.  
Het grootste probleem voor de organisaties van de FDN zijn de financiën, dus de noodzaak van donaties en sponsoring. Aan vrijwilligers is doorgaans gelukkig geen gebrek.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten