vrijdag 1 april 2016

Levenslang

.Staatssecretaris Dijkhoff wil de wet  op levenslange celstraf wijzigen. Na zo'n 25 jaar moet worden bekeken of een tot levenslang veroordeelde alsnog kan vrijkomen, is het idee.                
                                       
In de huidige praktijk is levenslang echt levenslang. Gratieverzoeken vinden zelden gehoor. De PvdA wil al langer af van dat systeem en inmiddels voelt ook coalitiegenoot VVD voor een wijziging.
                                       
De VVD wijst op een Europees arrest dat opsluiting zonder perspectief op vrijlating inhumaan noemt. Vanwege dat arrest leggen Nederlandse rechters minder vaak levenslang op, zegt de VVD. Daar wil de partij iets aan doen. 

 ***
Commentaar
In een land als Nederland waar een aanzienlijk deel van de bevolking voor de doodstraf is zie ik dit niet veranderen. Dit is niet meer dan het oplaten van een proefballonnetje. De formulering van de tekst wijst alleen al in die richting. ('zo'n 25 jaar') Daarbij is een staatssecretaris een te laag echelon.

3 opmerkingen:

  1. Levenslang is een onmenselijke straf. Je hoort iemand niet voorgoed het uitzicht op de laatste levensjaren in vrijheid af te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De PVV heeft zich onmiddellijk tegen dit idee uitgesproken. Dat zal niemand verbazen.

      Erger is m.i. dat ook het CDA zich er al tegen verklaard heeft. Enkele dagen na Pasen maakt dit politieke genootschap zich alweer te schande.

      Verwijderen
  2. Het CDA kan de C voortaan beter weglaten.

    BeantwoordenVerwijderen