zondag 29 mei 2016

Luchtvaart: constructiefout





Met nieuwe vliegtuigtypen is het altijd extra oppassen. Dat bewees de Triple Seven (Boeing 777) die, komende van Bejing, China, een noodlanding maakte op Heathrow Airport, Londen. Wonder boven wonder waren er geen dodelijke slachtoffers, wel 47 gewonden. Het had veel slechter kunnen aflopen.
Het type vliegtuig was nog geen zeven jaar oud en het bleek een constructiefout te hebben.

Een van de grootste vijanden van de luchtvaart is ijsafzetting. Dat verschijnsel heeft al heel wat ongelukken veroorzaakt. Het verandert het profiel van de vleugels, het verstopt pitotbuizen. 
In dit geval verstopte het de brandstofleiding waardoor vlak voor de landing beide motoren uitvielen! Dat had niet zozeer te maken met het seizoen, ook al was het winter. Hier was de oorzaak de hoogte waarop gevlogen werd. Buitentemperaturen kunnen dalen tot tientallen graden onder 0. Brandstof bevat ook water en om ijsafzetting in de leidingen te voorkomen, is een warmtewisselaar ontworpen. Uit tests in het onderzoek na het ongeluk bleek dat dit model ondeugdelijk was ... (Niet vragen hoe het kan.)

Het gebeurde in januari 2008. Het onderzoek naar het defect heeft meer dan een jaar geduurd en miljoenen dollars gekost. IJs is niet terug te vinden bij normale temperaturen, dat maakte het onderzoek zo moeilijk.  Inmiddels zijn andere warmtewisselaars geplaatst op alle 777's. Al doende leert men ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten