donderdag 19 mei 2016

Wim Sonneveld (1917-1974)


In ‘Silk Stockings’ heeft cabaretier Wim Sonneveld een kleine rol als de componist Boroff.

Sonneveld stond in 1955 in Nederland op het toppunt van zijn roem. De film ‘Het Wonderlijke Leven van Willem Parel’ met Sonneveld in de titelrol was in 1955 een kassucces. Tijdens een van de bioscoopvoorstellingen zag de Amerikaanse agent Mitchell Getz de film. Getz was razend enthousiast over Sonneveld en bood aan zijn agent te worden in Hollywood.

Halverwege 1956 trok Sonneveld met zijn vriend Friso Wiegersma naar de VS en huurde er een appartement in Hollywood. Hij deed audities en proefopnamen en er kwamen wat aanbiedingen, maar alsnog bleef een serieuze kans uit. Op 16 augustus kreeg hij zijn eerste grote kans, de hoofdrol in de NBC productie ‘The Pink Hippopotamus’, een televisiefilm gebaseerd op ware gebeurtenissen, over een spion achter het IJzeren Gordijn. Kort daarna kwam de Hongaarse bevolking in opstand komt tegen de Russische bezetting en werd de film erg actueel. NBC zond het geheel nog een keer uit.

Een van de kijkers was werkzaam bij het management van MGM en vroeg Sonneveld om auditie te doen voor ‘Silk Stockings’. Op 22 oktober 1956 kreeg hij de rol. Zijn salaris werd vastgesteld op 1500 dollar per week.
Na de opnamen van ‘Silk Stockings’ begreep Sonneveld dat hij in de VS alles moest opbouwen, terwijl hij in Nederland aan de top stond. Ook kreeg hij last van heimwee. Hoewel hij nog een film maakte in Hollywood, ‘Wasp End’ (1957) keerde hij in 1958 voorgoed terug naar Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten