vrijdag 14 april 2017

De schepping van Eva

.Castratie  
Castratie van de man is zo oud als de mensheid. Ze komt ook voor in de Griekse mythologie. Bedoeling is duidelijk: rivalen niet gewenst. In de 18de eeuw praktiseerden sommige ouders het bij hun zoontjes om een carrière als ‘sopraan’ mogelijk te maken. Bijv. de eunuch Farinelli.
Chemisch werd het nog in de jaren 50 gedaan, als straf voor afwijkend of crimineel gedrag; berucht slachtoffer is de Brit Alan Turing, uitvinder van de computer. Tegenwoordig wordt het gedaan, ook chemisch, ter bestrijding van prostaatkanker.
Chirurgisch is het in deze tijd een eenvoudige operatie, maar vroeger bloedden veel mannen eraan dood, of stierven door infectie.

Eva
Wat vreemd is, in dit verband, is het ontstaan van Eva uit de rib van Adam. In de vertaling van Genesis wordt de schepping van Eva als volgt omschreven: ‘Toen liet de Heer God de mens in een diepe slaap vallen; en terwijl hij sliep, nam Hij één van zijn ribben weg en sloot de plaats daarvan toe met vlees.’
Chirurgisch is het verwijderen van een rib een heel ingewikkelde ingreep, en het kan dan ook onmogelijk in de oudheid gedaan zijn. De vraag is dan ook waar dit verhaal vandaan komt, en of die vertaling wel juist is. Mannen en vrouwen hebben evenveel ribben (24). Soms wordt gedacht dat het penisbot bedoeld wordt, dat de man allang niet meer bezit, maar veel andere zoogdieren nog wel. Eva zou dan uit het penisbot van Adam geschapen zijn. Een vroege vorm van castratie!




Lucas van Leyden

gravure (16 × 11 cm) — 1529
Rijksmuseum, Amsterdam


Arnold van de Laar, Onder het mes (2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten