vrijdag 14 april 2017

Spoorwegovergang (Voorburg)

Maanweg

De lange weg die Maanweg heet,
Ligt waar de stad raakt afgebroken.
Nog een fabriek, een veld, een keet,
Dan volgen daar de groene stroken
Der landen, boomen, wijd en zijd.

De massa in zijn eeuwig groeien
Zal ook hier komen mettertijd.
Nu staat op stal nog vee te loeien,
Terwijl aan `t huis de vlier zich vlijt.
-----------

Dit is de eerste strofe van een gedicht van Clara Eggink, geschreven omstreeks 1940. De Maanweg was er toen nog niet lang, namelijk aangelegd in 1932. Zij beschrijft verder in het gedicht iemand die het landschap aan het schilderen is.

Het gedicht herinnert aan mijn kindertijd. De Maanweg lag - en ligt nog - aan de overkant van het spoor, gezien vanuit de Koningin Wilhelminalaan (KW-laan) in Voorburg. Een drukke spoorlijn namelijk Den Haag-Utrecht. Ruwweg een jaarlang ben ik daar dagelijks overgestoken, niet heel bewust van de levensgevaarlijke situatie. En ik was niet de enige. De ‘fabriek’ die genoemd wordt, was namelijk die van Van der Heem, een grote producent van elektrische apparaten. Daar gebouwd in 1939, dus nog nieuw toen Clara Eggink voorbijkwam. Ook heel wat arbeiders passeerden dagelijks die spoorlijn. Ongelukken herinner ik me niet.

Er was namelijk wel een voorzorg getroffen, en wel door middel van een tourniquet, aan weerszijden. Daar kon maar 1 persoon tegelijk door. Je kon er zelfs met de fiets passeren, maar dat vergde wel kunst- en vliegwerk. De tourniquet van destijds reikte namelijk niet helemaal tot de grond, hij was maar half hoog. De opgave was dan ook het fietsstuur en het zadel erin te laten passen. Een precieze afbeelding kan ik niet vinden.

Uiteraard is alles ter plaatse totaal veranderd. De spoorlijn is er nog wel maar de overgang is weg. De fabriek is afgebroken, nu staat daar EuroJust, het internationale Strafhof. Dit helwitte, immense gebouw is dit jaar alweer verlaten; het heeft slechts 15 jaar dienst gedaan.

Clara Eggink overleed in 1991. Allicht heeft ze nog meegemaakt hoe verwoest het landschap daar is. De Maanweg is er nog, maar onder het asfalt. “De massa” verplaatst er zich per auto, een drukke weg langs industrieterreinen. Veel onherbergzamer plek is moeilijk voor te stellen. Wandelaars kom je er niet tegen, laat staan buitenschilders.


Clara met Jacques Bloem en zoon Wim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten