maandag 16 januari 2012

Kerk of paleis?

Kerk in Bailleul (Noord-Frankrijk)

De architect van het Vredespaleis, de Fransman Louis Cordonnier, had m.i. niet zo'n goed idee van 'paleis'. Hij was beter in utiliteitsbouw waartoe kerken behoren. Beide afgebeelde gebouwen hierboven zijn door hem ontworpen. Kenmerkend voor een kerk is een toren. Met luidklok. Die horen niet bij een paleis, in de gebruikelijke betekenis. Het Vredespaleis heeft alleen een carillon. 

Pas als je de totale plattegrond onder ogen krijgt, begint door te dringen dat het gebouw in z'n geheel inderdaad paleisachtige allure heeft. Hoeveel Hagenaars (en anderen) zullen dat hebben gezien?!

De voorzijde van het gebouw bevindt zich aan de noordkant, hierboven rechts.
'Paleis' is overigens mettertijd ook gaan betekenen: 'aanzenlijk gebouw met publieke bestemming'. Voorbeelden: Paleis voor Schone Kunsten, Paleis voor Volksvlijt, Paleis van Justitie en dus: Vredespaleis.

2 opmerkingen:

  1. Kastelen hebben toch ook vaak torentjes? Ik heb trouwens eens in een Duits hotel in een torenkamer geslapen. Verder hadden grote huizen in vroeger eeuwen nogal eens een huiskapel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, dit klopt niet helemaal, hoor ! Het vredespaleis heeft wel degelijk ook een klok, die elk heel/half uur te horen is, behalve in de nachtelijke uren........

    BeantwoordenVerwijderen