zondag 29 januari 2012

Na de Oostvaardersplassen: Pieterburen

De zeehondenopvang in Pieterburen ligt weer eens onder vuur. In verschillende kranten schrijven biologen dat de opvang van verzwakte dieren of alleen gelaten jongen (‘huilers’) de populatie als geheel verzwakt. Het lijkt wel komkommertijd: eens in de zoveel tijd duikt dit weer op. Aanleiding op dit moment is echter dat Pieterburen (en Ecomare) overvol zitten met zieke of verzwakte zeehonden.

Zelf steun ik deze opvang als donateur. Ik denk dat Lenie c.s. goed werk doet. De organisatie wordt gesteund door maar liefst 63.000 donateurs – naast grote sponsoring - dus ik denk niet dat Bleker zijn vingers aan deze zaak zal willen branden door de opvang te verbieden. Ze kost het Rijk in ieder geval geen cent.

Wat het nog interessanter maakt is de rol van de Partij voor de Dieren. Die is er in dit soort kwesties meestal – terecht – als de kippen bij maar nu heb ik nog niet van ze gehoord. Berucht is haar opstelling in de Oostvaardersplassen, waar ze bepleit de dieren in strenge winters aan hun lot over te laten en vrolijk te laten kreperen. Dit op advies van de Faunabescherming. Je mag dus verwachten dat ook in de zaak van de zeehonden de Partij  (en de Faunabescherming) zich tegen de opvang in Pieterburen keert.

Pikant is dat Marianne Thieme met zwangerschapsverlof is en vervangen wordt door…………Anja Hazekamp*. Laatstgenoemde is niet alleen oud-medewerkster van de opvang maar ook verdedigde ze het bedrijf nog niet zo lang geleden in het biologenvakblad. Maar in de kwestie van de Oostvaardersplassen hield ze haar kaken stijf op elkaar. Esther Ouwehand daarentegen steunt tot dusver de partijlijn. 
Het wachten is op de eerste journalist die de Partij daarover vragen telt.

***
*Hazekamp, A.A.H., Mayer, R., Osinga, N.
'Flow simulation along a grey seal; the impact of an external device'
European Journal of Wildlife Research, 2010, 56, 131-140

1 opmerking:

  1. In de verkiezingstijd was Marianne Thieme eens op werkbezoek bij de zeehondenopvang, waarover in het NOS-journaal schamper werd gedaan. Dit was voordat de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer kwam.

    BeantwoordenVerwijderen