maandag 9 juli 2012

Enkele feit-constructie; Mieke hoe is de stand?

In 1994 trad na lange parlementaire debatten de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) in werking. In deze wet is in een aantal bepalingen de zogeheten enkele-feitconstructie opgenomen.

Deze constructie houdt onder andere in dat bijzondere scholen de bevoegdheid houden om, met een beroep op hun godsdienstige grondslag, een homoseksuele docent te weigeren in dienst te nemen, of te ontslaan, mits dit niet gebeurt vanwege het enkele feit dat hij of zij homoseksueel is (art. 5, tweede lid onder c, AWGB).

Sinds de inwerkingtreding van de AWGB is deze enkele-feitconstructie omstreden geweest. De laatste jaren neemt de kritiek toe. Zo ontving Nederland in 2008 een ingebrekestelling van de Europese Commissie omdat deze constructie (gedeeltelijk) in strijd zou zijn met de Europese Kaderrichtlijn Arbeid.

Sinds 2009 is bovendien een initiatief-wetsvoorstel van het Kamerlid Van der Ham (D66) c.s. bij de Tweede Kamer aanhangig waarin zelfs wordt gepleit voor het schrappen van de enkele-feitconstructie.

De Raad van State heeft naar aanleiding van de Europese ingebrekestelling op verzoek van de regering een advies uitgebracht waarin wordt geadviseerd dat de enkele-feitconstructie behouden kan blijven aangezien de Europese Richtlijn daar eveneens ruimte toe biedt. Slechts een herformulering is daarvoor volgens de Raad noodzakelijk. De regering heeft dit advies op onderdelen gevolgd in het concept-wetsvoorstel Integratiewet AWGB. In de literatuur ten slotte is eveneens de nodige aandacht besteed aan de enkele-feitconstructie en de recente ontwikkelingen daaromtrent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten