donderdag 19 juli 2012

Riccardo Montolivo

Een van de Italiaanse voetballers uit het nationale team heet Riccardo Montolivo. Een bijzondere naam. Er zijn, zover ik weet, geen Nederlanders met de familienaam Olijfberg, maar in Italië is dat natuurlijk geen probleem.

(Een Nederlandse familienaam is wel: Koffijberg.}

De Olijfberg is een bergrug ten oosten van Jeruzalem. De berg dankt zijn naam aan de olijfbomen die daar groeien. Aan de voet ligt Gethsemane, de plaats waar Jezus werd overgeleverd aan de Romeinen.

De voetballer uit Noord-Italië is de zoon is van een Italiaanse vader en een Duitse moeder. Hij laat weten niet gelovig te zijn.
Ik waag het te betwijfelen of we over 50 jaar nog de naam van Riccardo Montolivo zullen kennen. Want de naam is echt beroemd geworden – los van de bijbelse connotaties – doordat het de titel is van het derde boek uit de magistrale romanreeks Alexandrïë Kwartet. (1962). Geschreven door de Brit Lawrence Durrell bevatten de vier boeken dezelfde feiten maar steeds anders geïnterpreteerd door de vier verschillende hoofdpersonen: Justine; Balthasar. Mountolive en Clea. Het zijn dus toch heel verschillende verhalen!
Er werd gespeculeerd dat Durrell voor zijn boeken een nominatie voor de Nobelprijs voor de Literatuur zou krijgen, maar dit gebeurde niet. De boeken werden eind 1969 verfilmd door George Cukor, maar hij versimpelde het verhaal hiervoor tot een melodrama dat geen succes werd.
Lawrence Durrel

Broer Gerald Durrell was ook een succesvol schrijver, en dierenvriend. Zijn bekendste boek is Mijn familie & andere beesten (1956) over zijn kindertijd op Korfoe. In het boek, dat later voor televisie bewerkt is, stak hij de draak met zijn hele familie en vooral zijn broer Lawrence (met wie hij desondanks altijd een zeer goede band heeft gehouden). Hij beweerde altijd te schrijven voor het geld om natuurbeschermingswerk te financieren, niet omdat hij het schrijven zelf leuk vond. Zijn werk is vertaald in 31 talen waaronder het Nederlands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten