zondag 8 juli 2012

Simson bedroog zijn echtgenote



"Simson bedroog zijn echtgenote." Op deze manier maken kinderen van een jaar of negen kennis met de bijbel. Althans op de basisschool De Salto. Over pedagogiek kun je van mening verschillen maar ik vind dit geen gelukkige introductie. Al geef ik toe: er had een tandje bij gekund. Bijvoorbeeld: Kaïn doodt zijn broer.

De grootste grap is dat dit niet alleen als wervende tekst gebruikt wordt voor een basisschool, maar zelfs voor een OPENBARE basisschool! Ik dacht altijd dat je als ouder voor openbaar kiest als je confessioneel buiten de deur wilt houden, maar dat blijkt een vergissing. Want De Salto is lang niet de enige openbare basisschool die lestijd voor godsdienstonderwijs inruimt.

De vraag dringt zich zelfs op of je nog wel kunt ontsnappen aan deze indoctrinatie in het openbare onderwijs.

Om nog even bij De Salto te blijven. Deze maakt zich nog verder belachelijk door wel de mogelijkheid te noemen van ‘humanistische vorming’ maar het daarbij dan ook meteen te laten. Het liefdesleven van Simson is belangrijker.

Overigens is humanistische vorming m.i. weinig minder verwerpelijk dan christelijke. Ook voor het humanisme is immers de mens de kroon op de schepping, zij het dat het in deze antropocentrische visie misschien iets prudenter geformuleerd wordt.

*** 

PS. Het is andersom: de echtgenote bedroog Simson. Dat krijg je ervan als je godsdienstonderwijs misgelopen bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten