zaterdag 2 maart 2013

Met de bus naar Tripoli



De vliegramp bij de Libische hoofdstad Tripoli in 2010 is veroorzaakt door grote fouten van de piloten tijdens de landing. In de mist wisten ze niet meer hoe hoog ze vlogen, blijkt uit het onderzoeksrapport.
In de laatste fase van de landing hadden de piloten van Afriqiyah Airways nog steeds geen zicht op de baan. Eigenlijk hadden ze daarom een doorstart moeten maken, maar toch gingen ze verder met de landing.

De co-piloot trok de neus van het vliegtuig omhoog, terwijl de piloot de neus naar beneden duwde, blijkt verder uit het rapport. Het vliegtuig had ook technische gebreken, onder meer in het besturingssysteem.

Volgens het onderzoeksrapport waren de piloten onvoldoende getraind om te reageren op dit soort calamiteiten en was er sprake van gebrekkige samenwerking. Vermoeidheid speelde ook een rol, waardoor de piloten niet alert reageerden op de intensieve communicatie met de verkeerstoren.

Uiteindelijk stortte de Airbus vlak voor de landingsbaan neer. Bij het ongeluk kwamen 103 mensen om, onder wie 70 Nederlanders. Eén inzittende overleefde de crash: een Nederlandse jongen van 9 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten