vrijdag 8 maart 2013

Nationale Postcode Loterij: Financieel reglement

De Nationale Postcode Loterij N.V. kent contractuele relaties met haar beneficiënten.

De beneficiënten die tot en met 1993 zijn toegetreden hebben een overeenkomst die een procentueel aandeel in de afdracht uit de 12 trekkingen formuleert.

Dit geldt ook voor het per 1 januari 2006 toegetreden Oranje Fonds en Skanfonds en het per 1 januari 2012 toegetreden vfonds.

In de vergunning van de Nationale Postcode Loterij worden de maandelijkse trekkingen omschreven als ‘maandelijkse loterijen’, waar hierna in dit reglement de term ‘trekking’ wordt gehanteerd wordt hiermee ‘loterij’ bedoeld.  
1) Van de ongeoormerkte afdracht tot € 100 miljoen is de verdeling in principe als volgt:
Oxfam Novib 10 %
Natuurmonumenten 10 %
VluchtelingenWerk 8 %
Wereld Natuur Fonds 10 %
Unicef 10 %
Artsen zonder Grenzen 10 %
DOEN 15 %
Oranje Fonds 10 %
Skanfonds 8 %
vfonds 2 %
Overige beneficiënten 7 % 
2) Van de ongeoormerkte afdracht tussen de € 100 miljoen en € 200 miljoen is de verdeling in principe als volgt:

Oxfam Novib 5 %
Natuurmonumenten 5 %
VluchtelingenWerk 2 %
Wereld Natuur Fonds 5 %
Unicef 5 %
Artsen zonder Grenzen 5 %
DOEN 10 %
Oranje Fonds 5 %
Skanfonds 2 %
vfonds 2 %
Overige beneficiënten 54 % 
3) Van de ongeoormerkte afdracht boven de € 200 miljoen is de verdeling in principe als volgt:
vfonds 2 % (totale uitkering max. € 6.000.000,-)

Overige beneficiënten 98 %

4) De ongeoormerkte afdracht die volgens deze verdeling beschikbaar komt voor de overige en eventueel nieuwe beneficiënten wordt verdeeld op basis van een besluit van de Raad van Commissarissen van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V.
Dit besluit wordt genomen binnen drie maanden na het kalenderjaar waarin deze afdracht is gerealiseerd.
5) Voor Oxfam Novib, Wereld Natuur Fonds, Artsen zonder Grenzen, Unicef, DOEN en Natuurmonumenten geldt dat van de bijdrage die zij op grond van de artikelen 1 en 2 van dit financieel reglement ontvangen, jaarlijks 10% zal worden ingehouden ten behoeve van het projectenfonds.
Ook van de overige en nieuwe beneficiënten die volgens artikel 4 een bijdrage krijgen toegekend van € 1 miljoen of meer zal 10% van deze bijdrage worden ingehouden ten behoeve van het projectenfonds.
De inhouding vindt niet plaats op eenmalige bijdragen van € 1 miljoen of meer.
De beneficiënten die een bijdrage leveren aan het projectenfonds kunnen hier jaarlijks voorstellen voor indienen. Toekenning van gelden uit het projectenfonds aan de betreffende projecten vindt plaats op basis van een besluit van de Raad van Commissarissen van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. Dit besluit wordt genomen binnen drie maanden na het kalenderjaar waarop de inleg in het projectenfonds betrekking heeft.
6) Geoormerkte gelden worden geworven doordat deelnemers bij aanmelding dan wel op andere wijze aangeven dat hun inleg ten goede komt aan een specifiek goed doel.
Van geoormerkte loten komt 50% van de inleg van de 12 maandelijkse trekkingen ten goede aan de door de deelnemer aangegeven beneficiënt.
 
7) De beneficiënten die inkomsten verkrijgen van geoormerkte gelden dienen volledige rechtspersoonlijkheid te bezitten. Deze beneficiënten kunnen slechts een bijdrage uit de Nationale Postcode Loterij N.V. ontvangen als zij een overeenkomst met Nationale Postcode Loterij N.V. hebben gesloten. In deze overeenkomst bevestigen zij het algemeen belang te dienen.
8) Jaarlijks kan de Nationale Postcode Loterij vier extra trekkingen (13e ,14e, 15e en 16e) houden waarvan de afdracht bestemd kan worden voor projecten. Voor deze projecten kunnen de beneficiënten van de Postcode Loterij voorstellen doen. Toekenning van gelden aan deze projecten vindt plaats op basis van een besluit van de Raad van Commissarissen van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. Dit besluit wordt genomen binnen drie maanden na het kalenderjaar waarin de extra trekking(en) is/zijn gehouden. 
9) Dit financieel reglement heeft d.d. 19 december 2012 de instemming verkregen van de raad van bestuur van de kansspelautoriteit en treedt in werking op 1 januari 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten