woensdag 27 maart 2013

Huilende turnmeisjes, of Frank Louter vs KNGU

 
Rechtbank Zutphen
Kort geding
Inhoudsindicatie
 
De wijze waarop de KNGU zich heeft uitgelaten naar aanleiding van de artikelen in het magazine en de onmiddellijk door de KNGU gemaakte excuses wekken ten onrechte de suggestie dat de KNGU na onderzoek heeft geconcludeerd dat sprake is van wantoestanden en misdragingen door onder meer eiser. (trainer-coach)
Nu het onderzoek waar de KNGU naar verwijst, niet naar behoren is uitgevoerd zijn de uitlatingen van de KNGU over wantoestanden vooralsnog niet waargemaakt en evenmin op goede gronden voor waar te houden.
De handelwijze van de KNGU is onrechtmatig jegens eiser.
Het recht van eiser op bescherming van zijn eer en goede naam weegt zwaarder dan het belang van de KNGU om zich op haar manier te uiten (vrijheid van meningsuiting).
De vordering om de KNGU te verbieden zich op onjuiste, suggestieve en/of negatieve wijze uit te laten over eiser is toegewezen, evenals de vordering om de KNGU te gebieden een rectificatie te plaatsen op haar website en in de tijdschriften.
 
***
Rectificatie met betrekking tot Frank Louter
De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Nederland, locatie Zutphen, heeft geoordeeld dat de door de KNGU gedane uitlatingen en beschuldigingen jegens Frank Louter naar haar voorlopig oordeel onrechtmatig zijn.
Ten onrechte heeft de KNGU zich in de periode van januari 2012 tot en met heden in diverse media feitelijk onjuist en negatief over Frank Louter uitgelaten naar aanleiding van twee artikelen in het tijdschrift ‘Helden’.
Ten onrechte suggereerde de KNGU met deze uitlatingen en beschuldigingen dat Frank Louter zich schuldig zou hebben gemaakt aan hetgeen hem in voornoemde artikelen in ‘Helden’ was verweten.
De KNGU heeft deze suggestie niet met deugdelijk feitenmateriaal kunnen staven.
De voorzieningenrechter heeft de KNGU veroordeeld tot het plaatsen van deze rectificatie.
Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie
 
***
Reactie uitspraak kort geding Louter vs. KNGU
KNGU overweegt hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak van voorzieningenrechter Oost-Nederland, locatie Zutphen inzake het kort geding van de heer F. Louter vs KNGU.
De door de voorzieningenrechter gevraagde rectificatie is op de websites kngu.nl en gymsport.nl geplaatst en wordt gepubliceerd in de zomereditie van het magazine Gymsport.nl dat verschijnt in juni 2013.
KNGU zet het beleid voort een sportklimaat te creëren waarin kinderen op positieve wijze worden gecoacht.
KNGU werkt sinds juni 2012 met een tienpuntenplan om het sportklimaat te verbeteren en veiliger te maken.
Het welzijn van kind en positieve coaching staan hierin centraal.
 KNGU wil ongewenst gedrag van coaches ten aanzien van de, over het algemeen jonge, sporters, waaronder fysieke en geestelijke mishandeling, voorkomen en gewenst gedrag stimuleren.
De KNGU vraagt van trainers dat zij tekenen voor naleving van de NL Coach Beroepscode. In deze code verplichten trainers zich onder meer aangename, open en vertrouwensvolle wijze te trainen en coachen, voorbeeldgedrag te laten zien en regelmatig te overleggen met ouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten