dinsdag 14 oktober 2014

Ineke Strouken krijgt de Zwarte Piet

@Godrie Spijkers

Tot de grootste griezels van de Nederlandse Volkscultuur behoort Ineke Strouken, directeur van het gelijknamige Centrum in Utrecht. Zij staat op de bres voor het circus mèt dieren. Dat moet behouden blijven want dat is traditie, dat is cultuur.

Zij was heden te beluisteren in het Radio 1 Journaal. Ze heeft namelijk ook een mening over Zwarte Piet. Die moet weg, d.w.z. een andere kleur krijgen. Want, zei ze, 'tradities veranderen met de tijd'.

Of ze dat altijd al gevonden heeft, vroeg Lucella Carrasso. Nee, dat niet, de protesten hadden ‘haar de ogen geopend’. Overigens werd haar standpunt niet in dank afgenomen: op de sociale media heeft ze al heel wat kritiek en beledigingen over zich heen gekregen.

Als je dat hoort, dan breekt toch je klomp. Tradities veranderen plotseling met de tijd maar de mishandeling van dieren in het circus moet blijven bestaan. Alle protesten daarover ten spijt.

In het regeerakkoord is een afspraak gemaakt om dieren in het circus niet meer toe te staan. Daarop heeft circus Herman Renz geanticipeerd en geen dierenacts meer gecontracteerd. Nu realisatie van het regeerakkoord uitblijft valt te vrezen dat dieren in nog grotere aantallen dan voorheen in het circus zullen terugkeren. 

6 opmerkingen:

  1. Het regeerakkoord is toch een feit?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Regeerakkoord is een afspraak. Daar moet regelgeving op volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Och laten wij deze mevrouw alsjeblieft ontslaan zonder wachtgeld. In Iran mag een zwarte piet op de wereld erfgoedlijst en deze zeurpiet wil niet dat ons Sinterklaasfeest erop komt, omdat wij een zwarte piet hebben. Bang voor Iran mevrouw Strouken. Graag uw ontslag aanvragen, zonder wachtgeld gezellig samen met mevrouw Shepherd de woestijn verkennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wilde dieren in een kooi is prima, schmink op mensen is een probleem. Fijn dat deze mevrouw door het ijs zal zakken, nu 90% van Nederland het even helemaal gehad heeft met deze gekkies.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als mensen met een donkere huid in de Sinterklaastijd worden nageroepen, lijkt het me beter om Zwarte Piet af te schaffen. Overigens zou ik niet graag de roodharigen de kost willen geven die als kind vaak "Hé, rooie!" naar het hoofd kregen geslingerd. Mensen met rood haar worden ook gediscrimineerd: er wordt gedacht dat zij driftiger zijn dan mensen met blond of donker haar en roodharige vrouwen en meisjes worden in sommige boeken als lichtzinnig afgeschilderd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je zou er simpelweg een witte Piet van kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen