maandag 20 oktober 2014

Mijnwerkerskapstok

Garderobe  (@dimormar 2009)



Een garderobe die meer obstakels dan gemak oplevert, zo omschreef NRC-columnist Frits Abrahams de Merry-go-round coat rack in het entreegebied van Museum Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam. Ontwerper Wieki Somers (1976) lacht om de kritiek. Met het ontwerp, dat ze ontwikkelde met Dylan van den Berg, werd ze genomineerd voor de 'Brit Assurance Design of the Year Award'.

Bovendien staat de functionele werking van het systeem al lang buiten kijf. "We hebben de materialen en vorm veranderd, maar het systeem zelf is geïnspireerd op een oude mijnwerkerskapstok. 

Mensen moeten er misschien aan wennen dat hun tassen in transparante, glazen kluisjes zitten en de jassen hoog boven hun hoofden worden gehesen. Daar hangen ze veilig, maar wel in het zicht van iedereen. Door de interactie met het publiek verandert de carrousel van jassen voortdurend van vorm en kleur.

In de mijnen gebruikte men geen gewone kapstokken. Voordat de mijnwerkers ondergronds gingen deden ze werkkleding aan. Hun schone kleren hingen zij met kettingen op aan het plafond, aldus: http://vimeo.com/7042575

Geen opmerkingen:

Een reactie posten