zaterdag 11 oktober 2014

De verwerpelijkheid van tradities (Zwarte Piet)



Rechtbank Amsterdam
Datum uitspraak 03-07-2014
Rechtsgebied Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken: Eerste aanleg - meervoudig

Inhoudsindicatie
Evenementenvergunning voor de intocht van Sinterklaas in 2013 in Amsterdam. Toetsing aan het arrest Aksu tegen Turkije van het EHRM.

In het kader van de finale geschillenbeslechting beoordeelt de rechtbank of de figuur van Zwarte Piet leidt tot een negatieve stereotypering van zwarte mensen. In de aanvraag en de vergunning is niets opgenomen over de figuur van Zwarte Piet, zodat deze er niet aan in de weg staat dat gebruik wordt gemaakt van het stereotype Zwarte Piet (zwart, dikke rode lippen, dom, knecht). 

De rechtbank komt tot op grond van e-mails van het College voor de rechten van de mens, een onderzoeksrapport van het bureau statistiek van de gemeente Amsterdam en de verklaringen van eisers tot de conclusie dat:

deze figuur van Zwarte Piet een negatieve stereotypering is van zwarte mensen.

Omdat sprake is van een zekere mate van ernst, leidt dit ook tot een inbreuk op het privéleven. In dat geval dient een belangenafweging plaats te vinden tussen de belangen van de zwarte eisers en van de maatschappij. Het is aan verweerder om die belangenafweging te maken.

Uitspraak: 

 ***

Hoger beroep
Publieks- en persinformatie over rechtszitting 'Zwarte Piet' op 16 oktober 2014

De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.30 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag. Belangstellenden kunnen de openbare zitting bijwonen. Hier zijn ongeveer 100 plaatsen beschikbaar. Het is niet mogelijk om plaatsen te reserveren. Er is een geluidsverbinding naar een andere rechtszaal, waar de zitting ook te volgen is.

2 opmerkingen:

  1. Discriminatie van andere geloven en ongelovigen: ook de Sinterklaasfiguur afschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor je geloof kun je kiezen, voor je ras niet. Bovendien ben je niet verplicht Sinterklaas te vieren.

    BeantwoordenVerwijderen