zaterdag 22 maart 2014

Maison de Bonneterie

 
Maison de Bonneterie sluit, zowel in Den Haag (1913) als in Amsterdam (1905)

Waar moet ik nu mijn bont kopen?

4 opmerkingen:

  1. Domoor: Bonneterie i.p.v .Bontnetterie :-) Mijn zus Diana Charité kon er nooit slagen. Ze hadden nooit iets in tèguhr-prints

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hennie, Barend heeft gelijk: het is bonneterie met één n; oorspronkelijk een winkel waar je bijvoorbeeld een muts koopt (bonnet). Je ziet ook op de foto van de winkel slechts één n in bonneterie staan. Of had Barend het eerst met 2 nnen geschreven en heeft hij het na jouw opmerking gecorrigeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eigenlijk altijd nog de wereld van vóór de Tweede Wereldoorlog, zelfs in deze tijd nog...... de Tweede Wereldoorlog speelde altijd mee in de geschiedenis van de Bonneterie....ik hoorde daar nogal wat verhalen over uit de eerste hand....zoals je weet was de Bonneterie een Joods familiebedrijf...ooit begonnen als garen-en-band/knopen-winkeltje op de Nieuwedijk.

    En als je het boek leest van Ina Boudier-Bakker 'De klop op de deur, dan komt daar een scène in voor die zich in de Bonneterie afspeelt ....en dat plaatje kan ik helemaal voor me zien gebeuren.

    Je ging in de Bonneterie ook niet zomaar kleren kopen, men werd gekleed....zo was het zelfs in mijn tijd nog....de kleding hing in kasten en de verkoopster haalde dan rekken met (door haarzelf uitgekozen) kleding, want zij ‘wist wat jij wilde en wat jou goed stond’ !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Valt me nog mee dat er geen mannequins waren die de kleren eerst showden aan de klant. Kortgeleden weer "Vertigo" van Hitchcock gezien, waarin dat voorkomt.

    BeantwoordenVerwijderen