vrijdag 28 maart 2014

Halal, en Partij voor de Dieren (ingezonden)

Selectieve verontwaardiging
Op de website van de Partij voor de Dieren staat dat Marianne Thieme vragen heeft gesteld over het eventueel serveren van halal maaltijden op de Nucleaire Veiligheidstop. 
Een ongelukkig gekozen moment nu onze nationale nar weer zijn gif heeft gespuid. 
Ik ben tegen onverdoofd slachten. Ik wijs echter erop dat halal kaas met plantaardig stremsel wordt bereid en dus diervriendelijker is dan de meeste kazen. Omdat de ervaring mij heeft geleerd dat de PvdD kritische vragen van haar leden en kiezers vaak niet beantwoordt, stel ik op dit blog aan de partij de volgende vragen:
  1. Is er ook gevraagd of er vis is opgediend? Vissen worden onverdoofd geslacht na een lange lijdensweg tijdens de vangst.
  2. Is er gevraagd of de Israëlische politicus die op de Nucleair Security Summit aanwezig was koosjer vlees kreeg?

5 opmerkingen:

  1. Wat zijn dit voor onzinnige vragen, Barend? We slachten in Nederland dieren die daarvóór verdoofd zijn. Merkwaardig genoeg wordt voor Joden en moslims een uitzondering gemaakt en mogen zij dieren onverdoofd (laten) slachten. Als je de vragen van de PvdD goed gelezen had had je gezien dat het over onverdoofd ritueel geslachte dieren gaat. En vis? Ja, vissen sterven een afschuwelijke dood voordat ze geconsumeerd worden. Onder andere daarom ben ik vegetariër geworden. Maar het eten van vis is maatschappelijk minder omstreden dan halal of koosjer vlees. Dat is jammer, maar het is de realiteit. De vragen van de PvdD zijn dus volkomen legitiem en begrijpelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lange tijd heeft men gedacht dat vissen geen pijn kunnen voelen. Inmiddels staat onomstotelijk vast dat vissen gevoelens van pijn en stress kunnen ervaren. De discussie over het eten van vis terwijl er alternatieven zijn, moet gevoerd worden. Ook moedigt de PvdD de innovatie van alternatieven voor visproducten aan.

    Er moeten wettelijke regels komen voor het doden van vissen, net zoals bij landbouwdieren het geval is. Uitgangspunt daarbij is dat het dier zo min mogelijk stress en pijn ervaart voordat het gedood wordt. Dit kan onder meer door de dieren vooraf snel en pijnloos buiten bewustzijn te brengen.

    Voor het doden van palingen is het zogenaamde “doodkruipen” een veelgebruikte maar uiterst wrede methode. Hiervoor wordt zout gestrooid op de palingen, waarna de vissen langdurig heftig kronkelen doordat de gevoelige slijmlaag weggebrand wordt. De huid van de palingen droogt langzaam uit, zonder dat het dier de mogelijkheid heeft zich aan deze stressvolle situatie te onttrekken. In april 2011 is een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen om het gebruik van zoutbaden bij het doden van paling te verbieden - een historische doorbraak op weg naar het verdoofd doden van alle vissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem: het was een ingezonden stuk, dat dus niet door Barend was geschreven. Als Anoniem het stuk goed had gelezen, dan had hij of zij begrepen dat het erom ging dat de PvdD het alleen over halal vlees had dat zou zijn geserveerd op de Nucleaire Veiligheidstop en niet over vis en koosjer vlees. Vandaar de titel: Selectieve verontwaardiging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als Clemens de vragen van Marianne Thieme goed gelezen had had hij kunnen zien dat bedoeld werd vlees van onverdoofd ritueel geslachte dieren. Dus halal zowel als koosjer. Mens- en dieronwaardig!

      Verwijderen
  4. @Herman. Goed dat u uit de doeken doet hoe het met doden van vissen eraan toe gaat. "Wakker Dier" heeft ook gewezen op het lijden van vissen tijdens de vangst. Vis staat bekend als gezond om de omega-3-vetzuren. Deze zuren zitten ook in algen. Bij gezondheidswinkels kun je algencapsules kopen.

    BeantwoordenVerwijderen