vrijdag 28 maart 2014

Vleesconsumptie en dierenliefde

Bijna één op tien Nederlanders eet weinig tot geen vlees. 

Onder aanhangers van de Partij voor de Dieren bevinden zich de meeste vegetariërs. Toch eet driekwart van de aanhang van de Partij voor de Dieren vlees!!!

Ook onder GroenLinks-stemmers is vlees eten minder populair dan onder de stemmers van andere partijen. 

Opvallend verder is hoe christelijker de stemmer hoe hoger de vleesconsumptie.

@ipsos 2012,2014

4 opmerkingen:

  1. Dat driekwart van de PvdD-stemmers vlees eet, is beschamend. Vegetariërs en veganisten tref je overigens vooral onder anarchisten aan. Dat mensen die op christelijke partijen stemmen vaker vlees eten, heeft vermoedelijk te maken met het feit dat zij meestal op het platteland wonen. Verwar christenen trouwens niet met christelijke partijen. Ik ben een christen, maar heb nooit op een christelijke partij gestemd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vlees / vis eten

    De Partij voor de Dieren vindt de keuze voor het eten van vlees of vis behoren tot de persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid van een ieder, in lijn met de uitgangspunten van de partij. Binnen de partij zijn er vegetariërs, veganisten en ook mensen die vlees of vis eten.

    Wel is de PvdD van mening dat een meer plantaardig voedingspatroon gestimuleerd moet worden. Dierlijke producten vormen het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket en dienen ontmoedigd te worden. Bijvoorbeeld met fiscale stimuleringsmaatregelen voor diervriendelijkere producten, zoals vleesvervangers.

    Ook proberen we het publiek bewust te maken van de voordelen van plantaardig eten. Dat is beter voor de gezondheid, beter voor de dieren, beter voor het milieu en beter voor vele miljoenen medemensen. De grootschalige productie van veevoer in vooral ontwikkelingslanden heeft immers grote consequenties voor de lokale voedselproductie in die landen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat u verkeerde prioriteiten stelt. De Partij voor de Dieren is opgericht ten behoeve van de DIEREN, ter behartiging van hun rechten en hun welzijn. Hierin is zij uniek en verschilt zij bijv. van een organisatie als de Vegetariërsbond. U tracht dat te verdoezelen achter milieu, de gezondheid en de Derde Wereld. Met een dergelijke onprincipiële houding vervreemdt u zich van de PvdD-aanhang niet alleen: ik verwacht ook niet dat u daarmee leden/stemmen zult winnen. Er bestaat al zoiets als GroenLinks - nog wel - en u ziet hoe het die partij vergaat. God verhoede dat de PvdD een Nieuw-GroenLinks wordt.

      De Ipsos-enquête is een enquête onder de stemmers, niet onder de leden.
      Ik mag hopen dat het percentage veggies onder PvdD-Leden de 100% benadert. Het blijkt ook uit de maaltijden op bijeenkomsten van de partij: altijd (minimaal) vegetarisch, nimmer vlees/vis. Dit wordt door de leden GEËIST.

      Dat er andere redenen zijn om geen vlees/vis te eten is meegenomen, maar kan voor de PvdD nooit de hoofdzaak zijn.

      Verwijderen
    2. Ik ben het met Barend eens dat de Partij voor de Dieren in de eerste plaats voor de dieren hoort op te komen. Het milieu kan aan GroenLinks worden overgelaten. Natuurlijk hoort de PvdD zich ook om mensen en milieu te bekommeren, maar het is allereerst een partij voor de DIEREN. Mensen kunnen in de moderne samenleving gemakkelijker voor zichzelf opkomen dan dieren. Zeker voor wetswijzigingen ten behoeve van de dieren zijn nu eenmaal mensen nodig die de dieren vertegenwoordigen, in casu de Partij voor de Dieren. Hoe kan er bijvoorbeeld ooit een wet tot stand komen die dierproeven verbiedt als mensen daar niet op aandringen?

      Verwijderen