dinsdag 22 april 2014

Piraterij (Somalië)

.
Onlangs zag ik Tineke Netelenbos namens de vereniging van reders een pleidooi houden voor het bewapenen van koopvaardijschepen ter bescherming tegen piraterij. Dit voorstel was op dat moment in de Tweede Kamer verworpen, m.n. door haar partijgenoten van de Partij van de Arbeid. Ze deed er heel zielig over en Pauw en Witteman leefden met haar mee. Probleem is dat de PvdA geen bewapende particuliere beveiligers wil meesturen. Anderzijds kunnen kleine koopvaardijschepen zich de kosten van beveiliging door Nederlandse mariniers niet permitteren.

Vanavond hoorde ik daarover een ander geluid, namelijk van Femke Wolting (afb. hieronder) die zich er terdege in verdiept heeft en er zelfs een documentaire over gemaakt heeft, deels animatiefilm. Echter vanuit het oogpunt van een plaatselijke, Somalische piraat (en zijn ouders).
Dat werpt een genuanceerd licht op het hele probleem. Het boeiende interview met haar is hier te beluisteren (vanaf minuut 5,35):
http://www.ntr.nl/player?rbid=276043&ssid=424

Volgens Wolting is de piraterij zo goed als voorbij, dank zij het feit dat veel koopvaardijschepen tegenwoordig bewapend zijn. Zij noemt haar film die deze week in première gaat, dan ook: Last Hijack. Maar de (inter)nationale misstanden zijn niet voorbij...
Zij maakt duidelijk in het interview waarom de PvdA-fractie au fond gelijk heeft. Je moet geen particuliere beveiligers laten meevaren – die maken er een potje van. Ietwat gechargeerd gezegd: die schieten op alles wat los en vast zit. Kunnen (of willen) geen visser van een piraat onderscheiden.
Bewapening an sich is o.k. maar wel als militaire discipline, dus van overheidswege.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten