vrijdag 18 april 2014

Ryanair en de vlieg(on)veiligheid

De twee uitzendingen die KRO’s Brandpunt Reporter uitzond over Ryanair waren niet onrechtmatig. De omroep hoeft de uitzendingen over de gebrekkige veiligheid bij de vliegmaatschappij dan ook niet te rectificeren en van internet te halen. De rechtbank oordeelt dat de beschuldigingen uit het programma over het brandstofbeleid en de bedrijfscultuur van Ryanair voldoende worden gestaafd door het beschikbare feitenmateriaal.
Brandpunt Reporter maakte de uitzendingen na de noodoproepen (fuel mayday call) boven Valencia op 26 juli 2012 van drie vliegtuigen van Ryanair op één dag, die wegens het slechte weer niet konden landen in Madrid en moesten uitwijken. 
In de uitzendingen van 28 december 2012 en 3 januari 2013 kwam aan de orde dat Ryanair vanwege kostenreductie piloten zou aanzetten zo min mogelijk brandstof te tanken. Door de angstcultuur binnen het bedrijf zouden piloten zich hiertegen niet verzetten en werd de vliegveiligheid in gevaar gebracht. In het programma komen vier piloten anoniem aan het woord die deze conclusies in grote lijnen bevestigen. Verder reageren een voormalig gezagvoerder en andere (internationale) deskundigen.
Ryanair ontkende de beschuldigingen, eiste rectificatie en wilde dat de publicaties en de uitzendingen niet meer te zien zouden zijn.
De rechtbank oordeelt dat KRO uitvoerig onderzoek heeft gedaan. De programmamakers hebben met diverse bronnen uit de luchtvaartsector gesproken en een grote hoeveelheid documentatie verzameld. Op grond hiervan mocht KRO de beschuldigingen over de vliegveiligheid uiten. Dat KRO bij de aankondiging en de reportage ook publicitair effect voor ogen had, is op zichzelf niet onrechtmatig jegens Ryanair. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat KRO daarbij grenzen heeft overschreden. De uitzendingen hadden betrekking op de veiligheid in de luchtvaart, in het bijzonder bij vluchten met toestellen van Ryanair – een van de grootste luchtvaartmaatschappijen binnen Europa. Het is daarmee een onderwerp van groot publiek belang, waar KRO terecht aandacht aan heeft besteed. 

Bron: rechtbank Amsterdam. ECLI:NL:RBAMS:2014:2003

Geen opmerkingen:

Een reactie posten