maandag 17 augustus 2015

De leeuw Cecil en dagblad Trouw

In prot.chr. dagblad Trouw van 7 dezer werd de mening van twee predikanten gevraagd naar aanleiding van het doden van de leeuw Cecil door een tandarts uit Florida.
De kop boven het artikel trok de aandacht, luidende: “Wij zijn allemaal Cecil, wij zijn allemaal de tandarts.”
Als toelichting daarbij: De moord op de leeuw Cecil zorgde voor enorm veel ophef. Maar is al die aandacht niet overdreven? Kunnen we ons niet veel beter druk maken om bijvoorbeeld de slachtoffers van het oorlogsgeweld in Zuid-Soedan?

Tot zover de Trouwredactie die zich hier meteen al van haar slechtste kant laat zien. Niveau Tinkebell, die ook voor deze krant schrijft. Het is een bekend (pseudo-)argument maar je houdt wel je hart vast als je verder gaat lezen. De auteurs zijn mevrouw Tollefsen (foto), priester in de Anglicaanse kerk in Twente, en Matthias Smalbrugge, naast predikant ook hoogleraar christendom.


Tollefsen maakt geen reclame voor zichzelf of voor haar kerk. Ze zegt: “ik ben geen vegetariër en kan ermee leven als dieren worden doodgemaakt voor consumptie.” In feite zijn we dan al uitgepraat. Maar ze dekt zich in: “Een christen mag jagen. Als het maar gaat om het verzamelen van voedsel, voor mij is de plezierjacht taboe.” N.B. In Nederland bestaat uitsluitend plezierjacht.

Smalbrugge brengt het er voor mij iets beter vanaf. Of Zuid-Soedan niet belangrijker is dan Cecil, daarover zegt hij terecht: het is allebei vreselijk, maar die twee dingen tegen elkaar uitspelen vind ik een misselijke zaak. Toch komt Smalbrugge er ook niet uit. Hij zegt: “Het christendom heeft nooit iets ingebracht tegen de jacht. In de bijbel kun je veel lezen over jagen en nooit iets negatiefs.” En zijn uitsmijter is: “Ik denk niet dat ik hierover ga preken.”

5 opmerkingen:

  1. bah! hadden ze Hans Bouma hier maar over gevraagd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hoor, ik ben Charly we zijn allemaal Charly niet zelf bedacht. Geen wonder dat de kerken leeglopen. Altijd dat starre van de mens staat boven het dier. Het moet ook niet of/of zijn maar en/en dus mens en dier. De dame heeft geen respect voor de natuur en de dieren die daar in leven. Och dat preken het is een herhaling van zetten. De zelfde verhalen en de zelfde leugens en bedrog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ISIS zegt ook dat religie de vlag is die de lading dekt !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En in Noord-Korea komt alle onheil van het atheïsme.

      Verwijderen
  4. Commentaar gemaild aan prof. Smalbrugge. - Geen antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen