maandag 28 september 2015

Gedegradeerd land

In Hamburgers in het paradijs staat dat er grote delen van het aardoppervlak zijn 'waar niets anders groeien wil dan wat dun gras'. Dit is niet juist.

De aarde bevat zo'n 2 miljard hectare gedegradeerd land, waar echter wél iets zou kunnen groeien. Daarvoor is eco-restauratie nodig, door het planten van bomen. Of dit economisch rendabel is of niet staat hier even los van, er kan daar van alles groeien.

Alleen een gebied als de echte Sahara met zandduinen, is een uitdaging. Maar 5.600 jaar geleden was de Sahara groen en men is er nog niet helemaal uit hoe het gebied gedegradeerd is. Zulke droge gebieden zijn wel erg kwetsbaar, maar dat er niks kan groeien is een niet onderbouwde stelling.

Libanon plant zo'n 2 miljoen bomen per jaar. Dat is een halve boom per persoon per jaar. Met de bedoeling de bosbedekking van de huidige 13 procent naar 20 procent in 2020 te krijgen - het was ooit 50 procent.

Op Google Maps kun je dit zien. Selecteer de plaats Mimes, Libanon, kies de satellietoptie (Earth) en zoom dan verder in. Ten noorden ervan zijn bomen te zien. De regelmatige afstand tussen de bomen verraadt dat het hier om aangeplante exemplaren gaat.
 
Lucas Kruijswijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten