maandag 28 september 2015

Hamburgers

In 2012 publiceerde Louise Fresco haar magnum opus Hamburgers in het paradijs. Het is zowel een cultuurgeschiedenis als een analyse van de voedselproductie en –verdeling over de wereld. Fresco beheerst het onderwerp tot in de finesses, o.a. doordat zij tien jaar lang in Rome een hoge functie had bij de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Ter vergelijking: Gerda Verburg is bij die organisatie niet meer dan permanente vertegenwoordiger (namens Nederland).




Het tv-programma ‘Buitenhof’ had de goede gedachte om in oktober van datzelfde jaar Marianne Thieme met Louise Fresco te laten discussiëren over dat boek. Dat is nog steeds te zien op https://www.youtube.com/watch?v=j40IWV7ODgU

Het onderwerp is Thieme d’r specialiteit maar men moet toch wel lef hebben om met een expert als Fresco – ook nog eens precies 20 jaar ouder! - de degens te willen kruisen. Aan het begin kijkt Thieme dan ook enigszins geïmponeerd naar haar opponente op en helaas is de eerste de beste zin een miskleun van jewelste. Ze verwijt Fresco namelijk 'doemdenken'. Wie ook maar enigszins op de hoogte is van haar werk, weet dat Fresco een uitgesproken positivo is 'lichtzoeker'- en zich juist afzet tegen doemdenkers, in haar terminologie: 'schaduwdenkers'.

Maar Thieme herstelt zich en houdt zich verder gelukkig goed staande. Het gaat bij haar vooral over het eten van vlees (vis?), wat ze wil ontmoedigen. Fresco legt het accent op het belang van dierlijke eiwitten voor de huidige en toekomstige wereldbevolking. Mijn eindindruk is dat de dames meer gemeen hebben dan dat zij verschillen.

Het gesprek geeft een eerste indruk van waar het boek over gaat. Gespreksleidster Marcia Luyten kan niet beletten dat het tempo veel te hoog ligt. Dat komt toch ook doordat Luyten zelf haast heeft: ze wil opschieten, verschillende onderwerpen aan de orde stellen. De oude fout. Zowel Fresco als Thieme wordt daardoor opgejaagd. Op die manier wordt over de hoofden van veel luisteraars heen gepraat, zeker van diegenen die het boek (nog) niet gelezen hebben.


3 opmerkingen:

  1. Fresco is zelf vegetarier, en wil de veeindustrie verder intensiveren. maar heeft geen enkel mededogen voor de dieren in de veeindustrie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vooral de laatste opmerking van mevr Fresco sneed hout! Laten we daar maar mee beginnen, dat is een goede start.

    BeantwoordenVerwijderen