dinsdag 22 september 2015

Risico-analyse (risk assesment)

Inleiding
In tachtig procent van het Nederlandse drinkwater zit geen chloor. Sommige waterbedrijven gebruiken nog wel chloor bij de zuivering van oppervlaktewater, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. 
Bij bacteriële verontreiniging in het waterleidingnet, die plotseling kan optreden door een leidingbreuk of werkzaamheden aan de leidingen, kan chloor tijdelijk nodig zijn om eventuele ziekteverwekkende bacteriën te doden. In dat geval gaat het om zeer kleine doses, die absoluut niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is mogelijk dat je dit wel proeft.

In de Verenigde Staten en in België is men er aan gewend dat het water naar chloor smaakt. Zij zijn zelfs van mening dat het water van goede kwaliteit is als het naar chloor smaakt. 
.
Risico-analyse 
Peruvian officials decided not to chlorinate drinking water, because studies showed chlorine creates a 'slight cancer risk'. The naive risk assesment is: "not safe, so let's get rid of it". Result: cholera epidemic claiming thousands of lives. Cholera is that little creature, bacterium Vibrio cholerae, made by Mother Nature, and tried and tested by Mother Nature on millions of innocent victims throughout the ages.

Risk assesment is not about labeling something safe or unsafe. 
It's about comparing alternatives.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten