donderdag 3 september 2015

Washington DC: gedenkwaardige crash

.
.De crash op en over de brug in de rivier, zoals laatst in Taipeh (Taiwan), hebben we eerder meegemaakt en wel in januari 1982 in Washington DC. Daarbij kwam enige automobilisten op de rijweg om het leven. Blijf uit de buurt van een luchthaven! De crash is een van de meest dramatische ooit vertoond; de reddingsoperatie werd namelijk gefilmd; een opname hieruit staat hier: https://www.youtube.com/watch?v=I5nTuEzMpzo


Bij 4 graden onder nul dook het vliegtuig in de bevroren Potomac rivier. Slechts vijf van de 79 inzittenden konden worden gered. Een van de vijf was zelf piloot en voelde al tijdens de start dat het misging. Op Air Crash Investigation doet hij zijn verhaal. Slechts een van de honderden toeschouwers had de moed in het water te springen: hij hielp een vrouw redden. Hij werd door president Reagan en het Amerikaanse Congres onderscheiden als held.


De oorzaak was een reeks fouten van de gezagvoerder. Deze man bleek diverse onvoldoende beoordelingen te hebben gekregen maar zat nochtans als captain op deze Boeing. Beide piloten woonden in Florida en hadden weinig ervaring met vliegen in winterse omstandigheden. Daarbij hadden ze al langer dan een uur moeten wachten voor de start en in hun haast om weg te komen namen ze een fataal risico. Door de ijsafzetting waren de parameters van de Engine Pressure Ratio foutief, en daardoor werd er niet genoeg vermogen gegeven. De start mislukte, met het noodlottige gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten