vrijdag 26 februari 2016

Haagsche Hennie verhuisd ?

Wat leuk dat Haagsche Hennie weer op vrije voeten is en weer de beschikking heeft over een pc.

Benieuwd naar de betekenis en achtergrond van 'kibbezoeb-versjteerder'.

7 opmerkingen:

  1. Haagsche Hennie beweerde de vorige keer vanuit een dolhuis te schrijven. Volgens mij komt iemand alleen op vrije voeten na een gevangenisstraf. Voor de rest ben ik het met Barend eens. Zie ook wat ik verderop aan Haagsche Hennie heb geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En nu de 'kibbezoeb-versjteerder'.
      Ten eerste de soep met de drie B's : kibbesoeb: de Amsterdams yiddische uitspraak voor de kippesoep, die traditioneel op vrijdagavond werd gegeten. Op die tijd besprak de zeer populaire Meyer Sluyser (lees: Hun lach klinkt van zover: Voor ik het vergeet: Als de dag van gisteren: Er groeit gras in de Weesperstraat. Verhalen van het Joods-vooroorlogse Amsterdam) voor de VARA-radio de toestand in de wereld, die er niet rooskleurig uitzag. Dus de lust in de "kibbezoeb" werd "versjteerd". Zo kwam Meyer Sluijser aan zijn bijnaam. Ik fiets nog dagelijks door zijn straat - de Rapenburgerstraat - waar hen lach van héél ver klinkt. De ironie wil, dat ik nu taalles geef aan een Palestijnse vluchteling, die de P ook uitspreekt als een B........er is weer kibbezoeb in Amsterdam. (De sjoel in Den Haag is nu moskee)

      Verwijderen
    2. Ik heb wat gelezen in 'Er groeit gras...'. Mooie uitgave met historische foto's, tekeningen (W. Bijmoer) en... een woordenlijst! De kibbezoeb kwam ik niet tegen, maar dat weten we nu dus.

      Het lijkt erop dat u verhuisd bent. Dat is een hele verandering maar kennelijk voelt u zich alweer helemaal thuis. Zozeer dat u zich aldaar zelfs op de fiets waagt. Hou ons op de hoogte van uw avonturen!

      Verwijderen
  2. Beste Erica: je kunt ook vrij komen na een RM (rechterlijke machtiging) of een IBS ( in bewaring stelling). Dit zijn civielrechtelijke maatregelen. Volgens het strafrecht zou ik in het spinhuis hebben gezeten. (Amsterdam kent nog steeds de Spinhuissteeg)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Hennie, bedankt voor je uitleg. Bevalt Amsterdam na Den Haag? Een vroegere Duitse collega van mij heeft in beide steden gewoond en vond dat er weinig verschil tussen was. Maar zij was aan Berlijn gewend.

      Verwijderen
    2. Ach, het is al wat ik U vraag; wat voor weer zal het zijn in Den Haag? https://www.youtube.com/watch?v=4ayYAwy-Wnw

      Maar let wel Gelderse Neeltje ("daar vergeet je je zorgen voor een geeltje" https://www.youtube.com/watch?v=jq42AdL6NP4 woonde ook niet in Gelderland!!!

      Verwijderen
  3. Let wel, Gelderse Neeltje woonde ook niet in Gelderland! https://www.youtube.com/watch?v=jq42AdL6NP4
    Maar het is al wat ik U vraag; wat voor een weer zal het zijn in Den Haag. https://www.youtube.com/watch?v=4ayYAwy-Wnw
    En voor iedereen: Mazzel en broghe,voor de hele misjpoge!!

    BeantwoordenVerwijderen