woensdag 17 februari 2016

Edouard Manet, De pijper

De pijper (fluitspeler; Frans: Le fifre) is de titel van een schilderij van Édouard Manet uit 1866. Tegenwoordig wordt het tentoongesteld in het Musée d'Orsay in Parijs.
Verschillende onderdelen van het Franse leger hadden in de negentiende-eeuw kinderen in dienst, de enfants de la troupe, die werden opgeleid tot soldaten. Naast militaire vaardigheden leerden deze jongens vaak ook een instrument te bespelen. Majoor Hippolyte Lejosne, een vriend van Manet, nam één van deze jongens mee naar het atelier van de schilder om daar te poseren met fluit en in het uniform van de keizerlijke garde van Napoleon III.  
 
In De fluitspeler gebruikt Manet een monochrome achtergrond, waarin nauwelijks ruimtelijke verwijzingen te vinden zijn. De korte schaduw bij de hiel van de jongen is het enige dat een ondergrond verraadt. Het geheel maakt een tweedimensionale indruk, wat nog versterkt wordt door de zwarte contouren rond de vormen. Daarnaast gebruikt de schilder grote contrasterende kleurvakken, zonder veel details, wat met name in de zwarte bovenkleding duidelijk opvalt. (wikipedia)

Olieverf; 161 x 97 cm

2 opmerkingen:

  1. Ik vertelde eens aan collega's dat het m.i. dansen naar het pijpen van iemand moest zijn in plaats van naar de pijpen. Het had niets met broekspijpen te maken, maar met het fluiten. Ik zag dat mijn collega's hun uiterste best deden hun gezicht in de plooi te houden en begreep pas veel later waarom.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Communicatie is voor een groot deel ruis. Gedachteloos contact. "Je begrijpt wel wat ik bedoel."

      Verwijderen