zondag 21 februari 2016

Blindengeleidehond: > vervangen! <





Het gebruiken van honden – en andere dieren - in dienst van de mens is verwerpelijk, het is misbruik. Domesticatie impliceert niet: instrumenteel gebruik. Een hond heeft een eigen (intrinsieke) waarde en dient zoveel mogelijk naar zijn aard te kunnen leven. Dat is voor de hond als huisdier tegenwoordig al moeilijk genoeg. De ruimten waar hij zich mag uitleven zijn door de gemeenten tot het uiterste beperkt.

Het geïnstitutionaliseerde misbruik van de blindengeleidehond bestaat al lang, het aantal mensen dat er zijn brood mee verdient is groot. De kapitalen die in dit wereldje omgaan, zijn dat eveneens. Iedereen is wel eens geconfronteerd met de agressieve marketing van deze instituten. Dus je kunt dat misbruik aan de kaak stellen, maar om het de wereld uit te krijgen is (veel) meer nodig. Mensen in de organisaties die hiermee hun brood verdienen, verzetten zich met hand en tand tegen de moderne tijd!

Het opleiden van dergelijke honden is een langdurig en kostbaar traject. Daarbij gaat de investering niet lang mee, een hondenleven is betrekkelijk kort, en het dier wordt al vroegtijdig afgedankt. Een en ander brengt met zich mee dat ook de aanschaf van zo’n dier qua prijs niet voor iedereen weggelegd is. Ik zie ze gelukkig ook niet zoveel meer. Ontwikkelingen in de oogheelkunde dragen hieraan bij.

Zoals voor ieder misbruik van dieren geldt: vervangen door technologie! Daar wordt al vele jaren wereldwijd aan gewerkt. Een mooi voorbeeld is te vinden in eigen land: de I-Cane Mobilo. Ook niet goedkoop, maar gaat wel levenslang mee!

3 opmerkingen:

  1. Long live the ICane! Not Canine!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De liefde die een blinde ontvangt van een blindengeleide hond is niet te vergelijken met een instrument. Ik heb de opleiding van puppy Thimo in een pleeggezin voor zijn opleiding blindengeleide hond van nabij mee mogen maken. Tijdens de opleiding zijn er foto's en een boekje verschenen. Voor belangstellenden ISBN 978-90-72759-10-8 De opbrengst van de verkoop is naar de Nederlandse Vereniging voor Blinden gegaan. Uiteindelijk heb ik Thimo mogen ontmoeten bij zijn blinde baasje. Zoveel liefde en kameraadschap tussen die twee waar vind je dat nog vandaag de dag. Ik daag iedereen uit die negatieve ervaringen heeft met blindengeleide honden om dat op deze blog te uiten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik constateer dat de lat van wat ethisch verantwoord is veelal laag ligt wanneer zo'n opgeleide hond voor een blinde uitkomst biedt door allerlei zaken in het dagelijks leven te vergemakkelijken. Maar om nou te concluderen dat het meestal een wederzijdse wenselijke situatie is... Je kan een hond nou eenmaal niet vragen of hij blindegeleide wil worden. Wij bepalen DUS weer van welke hond zijn leven geclaimed wordt om hiervoor opgeleid te worden. Ik vind het respectloos naar een levend wezen toe dat door domesticatie geheel afhankelijk is geworden van de mens. De training: De hond krijgt een koekje als hij iets goed doet. Circusdieren ook, ..dolfinariumdolfijnen krijgen een visje. Wat krijgt zo'n hond als hij het niet goed doet, in ieder geval geen koekje.., wél het continue herhalen van iets specifieks en dat net zo lang totdat hij het wél goed doet. Walgelijk, om op deze manier met een dier om te gaan. De hond is braaf als hij iets presteert, maar als hij iets niet presteert, niet zo braaf? God weet wat het beest verbaal naar zijn hoofd zou kunnen krijgen in dat laatste geval. Maar jij merkt op 'de liefde' tussen baas en hond... Hoor eens, een hond houdt meer van mensen dan van zichzelf, dus zal hij ALTIJD van zijn baasje houden, en beslist niet omdat hij zijn diensten conform zijn opleiding aan de baas moet bewijzen. Daarom deel ik in ieder geval de mening van Barend dat een hond een eigen (intrinsieke) waarde heeft en zoveel mogelijk naar zijn aard dient te kunnen leven. Alle instrumenteel gebruik van honden, paarden en andere dieren uitbannen! Wat mij betreft Partij voor de Dieren stemmen en een lange adem hebben.

      Verwijderen