Het stierengevecht is in Catalonië verboden verklaard. Een separatistische zet, zeiden voorstanders van het stierengevecht. Dat dierenwelzijn het werkelijke motief zou zijn, behoort kennelijk niet tot de mogelijkheden. Maar 'Madrid' is in zoveel meer opzichten minder elegant dan 'Barcelona', waarom niet ook in dit opzicht?
Aanschouw het spuiten van het bloed en alle bespiegelingen over de schoonheid van de strijd tussen mens en dier, die nobele dans des doods, worden praatjes.
Het stierengevecht is sowieso een geval van zware kitsch: van de rode lap met nylon, roze voering tot het geborduurde pakje en folkloristisch hoofddeksel. Om maar te zwijgen over de poses. Die nepviriliteit, die staccato hoofdwendingen, die stram gestrekte benen in te nauwe pijpjes, met in één daarvan ter hoogte van het kruis de fameuze bobbel, moppig middelpunt van de ansichtkaarten die homoseksuelen aller landen elkaar sinds jaar en dag sturen, met veel olijke zinspelingen op de achterzijde. "Ziehier mijn nieuwe vriend. Zoals je kunt zien, heeft hij een enorme persoonlijkheid.”
Heeft 'Madrid' daar wel eens bij stilgestaan?
De grootste kitsch schuilt natuurlijk in de ongelijkheid van de verhoudingen. Toen een stier de keel van torrero Julio Aparicio (41) doorboorde - de hoornpunt kwam zijn mond uit (foto)- juichte het publiek toen? Werd de stier geroemd om zijn sierlijke aanval, waar zijn tegenstander niet van terug had?
Werd Aparicio mikpunt van spot?
Ter bezegeling van zijn nederlaag aan zijn benen weggesleept?
Juist.
***
Pieter Kottman
De laatste paragraaf van deze blog is zeer pertinent en heeft me veel plezier gedaan.
BeantwoordenVerwijderenDit plaatje doet me deugd, maar het is natuurlijk maar een schrale troost.
BeantwoordenVerwijderenWat een rake beschrijving van de stierenvechter!