zaterdag 30 november 2013

Blonde Judith



Rechtbank Amsterdam
Civiel recht: Kort geding

De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van Europarlementariër Judith Merkies tegen de PvdA en partijvoorzitter Spekman, afgewezen. Merkies had rectificatie geëist van uitlatingen die Spekman deed in het Radioprogramma Tros Kamerbreed en in een e-mail aan de partijleden. Spekman zei daarin dat het partijbestuur Merkies aanrekent dat zij geen prioriteit heeft gegeven aan terugbetaling van een deel de dagvergoedingen van het Europarlement, waartoe zij als inwoonster van Brussel volgens een interne Gedragscode van de PvdA verplicht is, en dat dit een rol heeft gespeeld bij de beslissing haar niet als kandidaat toe te laten voor het lijsttrekkerschap.  

Merkies vindt de kritiek onterecht, omdat de Commissie Naleving Gedragscode onlangs nog heeft geoordeeld dat zij conform de regels en integer heeft gehandeld. Volgens de rechter neemt dat niet weg dat de handelwijze van Merkies, die als politica een dikkere huid moet hebben dan een ‘gewone’ burger, mag worden bekritiseerd.  De partijvoorzitter heeft daarbij geen grenzen overschreden.

***

Commentaar
Een nogal omslachtig kortgeding-vonnis, waarbij mr. Pompe uitvoerig citeert uit partijdocumenten, zoals correspondentie en rapporten, kennelijk om beide partijen zoveel mogelijk recht te doen. Zij baseert haar uitspraak op de vrijheid van meningsuiting.  Dat is een sterk recht, en Pompe vindt dat Hans Spekman, voorzitter van het PvdA-bestuur, in zijn kritiek op Judith Merkies binnen de grenzen van het toelaatbare is gebleven. 
Merkies voelt zich dermate aangetast in eer en goede naam, dat zij zelfs verzocht heeft de zitting deels achter gesloten deuren te behandelen. Let wel: deze dame is politica!

Ook naar mijn smaak kan de Partij terecht kritiek hebben op de handelwijze van Merkies met haar dagvergoedingen, oplopend van jaar tot jaar tot maar liefst € 84.000. 
De Commissie Naleving Gedragscode speelt overigens ook een enigszins rare rol: begint namelijk ineens te draaien als het conflict escaleert.
Daarnaast heeft een bestuur altijd ruime bevoegdheid om kandidaten al of niet geschikt te vinden voor representatieve functies. Een kandidaat kan het daar niet mee eens zijn, dat maakt het oordeel uiteraard niet onrechtmatig.

Psychologisch duid ik het kort geding als de reactie van Judith op de restitutie van de € 84.000, die haar kennelijk aan het hart ging. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten