maandag 6 juli 2015

Toga (Hoge Raad)

BESLUIT van 22 december 1997, betreffende de titulatuur en het kostuum der rechterlijke ambtenaren alsmede het kostuum van de advocaten en van de procureurs (Reglement II)

Artikel 5
1. De toga van de de rechterlijke ambtenaren met rechtspraak belast, werkzaam bij de Hoge Raad, van de procureur-generaal, van de plaatsvervangend procureur-generaal, van de advocaten-generaal en van de advocaten-generaal in buitengewone dienst bij de Hoge Raad en van de griffier van de Hoge Raad is van zijde met banen en mouwomslagen van zwart fluweel.

2. De toga van de president van en de procureur-generaal bij de Hoge Raad is aan de buitenwaartse randen van de banen en aan de bovenzijde van de mouwomslagen voorzien van een hermelijnen boordsel.
.
3. De toga van de substituut-griffier en van de waarnemende griffiers van de Hoge Raad is van zijde zonder banen met mouwomslagen van zwart fluweel.

***

Commentaar
De Partij voor de Dieren heeft een  jaar geleden verzocht om wijziging van dit Kon.Besluit.

Zie ook: Rechter terechtgewezen

2 opmerkingen:

  1. Echte Hermelijn is er a tijden niet meer.
    Wij zijn " hofleverancier voor de Hoge Raad en maken al onze hermelijnen, en hermelijnen staarten zelf, het was een hele zoektocht, juiste materiaal en dan de de juiste lengte , vorm en grootte van de staartje veel werk maar ambachtelijk en niet van echt te onderscheiden. plastic is het, maar MOOI plastic !

    Bernard Poelman

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed nieuws! Dank.

      En verder, uit het Haarlems Dagblad:

      De zaak van Poelman, specialist in toga's en maatkostuums in de Lange Poten in Den Haag, heeft geen etalage; niets trekt de aandacht van de passant. Je moet een smalle glazen deur door en via de trap naar de eerste verdieping, waar in de chique pas-salon een serene rust heerst.

      Website: http://www.bernard-poelman.nl/

      Verwijderen