donderdag 9 juli 2015

Bleekwater

Bleekmiddelen zijn middelen om materiaal te bleken: zij breken namelijk de kleurstoffen af. Ze worden gebruikt om textiel of papier tijdens productie te bleken, of om haar te bleken. In wasmiddelen zit ook vaak een kleine hoeveelheid bleekmiddel.

- Een bleekweide, bleekveld of bleek is een kort gemaaide grasweide, die ervoor diende om linnen te bleken. Omdat de begijnen vaak hun inkomsten verdienden door de was te doen voor anderen, was de bleekweide een onmisbaar deel van het begijnhof.

- Reeds heel vroeg ontdekte men de kracht van zuurstof bij het 'bleken van linnen'. Na het wassen was het linnen vaak nog gelig en was de geur van het gebruik er niet uit. Het linnen werd echter frisser en bleker, lichter van tint, door het op een grasveld uit te spreiden en te laten drogen.
-
Onder invloed van de zon werden vrije zuurstofatomen gevormd, die zich binden aan het vuil, wat hetzelfde effect geeft als bleken met waterstofperoxide. Daardoor kreeg het linnen een frisse geur en een blanke kleur. Vandaar het woord "bleken".   
-
Het bleken duurde echter te lang en daarom zocht de Franse chemicus Claude-Louis Berthollet een middel om het sneller te laten gebeuren. Uiteindelijk, in 1790, vond hij natriumhypochloriet (NaClO), wat wij dezer dagen kennen onder de naam bleekwater. 

In Vlaanderen spreekt men van 'javel', ontleend aan Frans 'eau de Javel', genoemd naar Javelle, een vroeger dorp bij Parijs waar het werd gemaakt.

Hebt ge al javel in de emmer gedaan?






Geen opmerkingen:

Een reactie posten