woensdag 31 oktober 2012

Circus: rekkelijken en preciezen



Al in 2004 verbood de Oostenrijkse regering het optreden van dierencircussen. Het verbod is diverse malen door circussen aangevochten, ook voor de Europese Commissie, maar het houdt glansrijk stand. Zie bijv. hier.
In Nederland kwamen we niet verder dan een particulier initiatiefje, de stichting ‘Wilde Dieren de Tent Uit’, twee jaar later. Het eerste en enige - bijna - goede idee dat David van Gennep (AAP) ooit gehad heeft.

“Bijna goed” – want wat wil het geval?

Nu in het regeerakkoord is opgenomen dat het dierencircus dan toch eindelijk ook in Nederland verboden wordt, illustreert dit meteen weer de aloude controverse tussen rekkelijken en preciezen.

Geen enkele dierenvriend wil dieren commercieel uitgebuit zien in circussen. Alleen al het idee om dieren op deze manier van hun vrijheid te beroven en tot kunstjes te dwingen, is ten hemelschreiend. Wat wij dus willen is duidelijk: geen dieren in het circus. Dat is het principiële standpunt van de preciezen

Voor de rekkelijken, onder aanvoering van wat zich noemt “Dierenbescherming”, gaat dit uiteraard veeeeeeeeeeeeeel te ver. “Dat is niet haalbaar”, “stapje voor stapje”, “schuurtje bij het walletje". Vandaar dat dus ingezet is op alleen een verbod op w i l d e dieren. Later zien we wel verder.

Met dit laatste beleid geeft je rechtsconservatieve politici, waarvan dit land vergeven is, meteen een handvat om “tegen” te zijn, en om het misbruik en de uitbuiting goed te praten.
Circus Renz heeft dan ook meteen gereageerd met de stelling: “Wij hebben geen wilde dieren”. Al de beestjes zijn in het circus geboren en krijgen de bovenstebeste verzorging. Geen enkel dier zou iets anders willen dan circus, kom maar kijken.

Je ziet de ellende alweer voor je. Commissies, (nog meer) rapporten en eindeloze discussies in tweede kamer, eventueel nog eens dunnetjes overgedaan in eerste kamer.

Om dit te voorkomen hadden doelstelling en beleid dan ook geheel anders geformuleerd dienen te zijn. En wel aldus:

CIRCUSSEN WORDEN VERBODEN


Als uitzondering hadden circussen-zonder-dieren toegestaan kunnen worden. Dan was je van een hoop ellende af geweest. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten